Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Последната обиколка беше малко емоционална

Верстапен: Последната обиколка беше малко емоционална

2127
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен завърши сезон 2023 по шампионски начин. Пилотът на Ред Бул записа категоричен успех в Абу Даби, след като потегли от първа позиция. Това бе 19-ти успех за нидерландеца през изминалата кампания в F1, която бе изключително успешна за него и целия отбор.

Верстапен спечели вчерашната квалификация по доста убедителен начин. 26-годишният състезател бе фаворит за спечелването на днешната Гран при на Яс Марина, макар да не бе толкова сигурен в успеха си

Верстапен направи добър старт и успя да се защити от атаките на Шарл Льоклер (Ферари) в първата обиколка. После той започна да отваря разлика и да контролира събитията.

Трикратният световен шампион отново нямаше никакви затруднения и записа още една рутинна победа. Това бе рекорден 19-ти успех за сезона, както и 54-ти в кариерата му. По този начин Верстапен зае третото място в класацията по брой победи в F1 и изпревари Себастиан Фетел. Пред него единствено са седемкратните световни шампиони Михаел Шумахер и Люис Хамилтън.

Верстапен побърза да предупреди съперниците си в световния шампионат. Той заяви, че Ред Бул работи усилено по колата за 2024 г., за да запази предимството си.

„Това е един невероятен сезон. Последната обиколка беше малко емоционална. Знаех, че за последен път седя в колата, която ми даде толкова много“, обясни Верстапен.

„Много съм горд, че спечелих и това състезание. Трябва да кажа едно голямо благодаря на всички в Ред Бул. Това беше невероятна година“, продължи нидерландецът.  „Ще бъде трудно да направим нещо подобно отново, но тази година определено ни хареса. Винаги искаме да се справяме по-добре. Понякога по-добрите резултати не са свързани с победите в състезанията и шампионата. Работим усилено за следващата година, за да имаме конкурентен автомобил.“
„Със сигурност всички останали отбори искат да опитат да ни победят догодина. Разбира се, ние сме готови за битка“, допълни Макс Верстапен.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер също бе много доволен от тазгодишния сезон

„Невероятно. Цялата заслуга е на всеки мъж и жена в отбора, които работиха толкова упорито. Това важи не само при проектирането и производството на този автомобил, но и при експлоатацията му. Всички хора зад кулисите имат принос. Стратегията, състезателният екип, всички маркетингови експерти, готвачи- всички работиха толкова блестящо тази година“, каза Хорнер. Британецът се надява Верстапен да стане още по-добър през следващите сезони.

„Вижте, той просто се опитва да се наложи. Мисля, че в момента е в друга лига. Страхотно да  наблюдаваш това нещо. Дано това продължи още няколко години.“

Хорнер също така остава мотивиран да остане начело на Ред Бул още дълги години. 50-годишният мениджър е най-дългият ръководител на тим от F1 след оттеглянето на Франц Тост.

„Винаги се учим. Винаги можем да се справим по-добре. Макс ни подтиква. Ние го натискаме. Чеко нямаше късмет днес. Мисля, че това беше много сурово решение [наказанието от пет секунди, което получи]. Но каква година. Победихме при толкова много различни условия, различни писти и различни сесии. Пропуснахме само едно състезание. Това е наистина невероятно“, завърши Кристиан Хорнер.


Другият пилот на Ред Бул Серхио Перес финишира четвърти. Мексиканецът пресече втори карирания флаг, но получи 5-секундно наказание заради контакт с Ландо Норис. Перес също така бе привикан при стюардите зарад неприлични коментари, които каза по радиото.