Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Промените преди квалификацията проработиха

Верстапен: Промените преди квалификацията проработиха

2045
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Иван Тенчев, Имола. Макс Верстапен бе видимо много по-щастлив от победата си в днешната квалификация на пистата Имола, отколкото в голяма част от предишните си подобни успехи. Пилотът на Ред Бул успя да изпревари само със 74 хилядни от секундата Оскар Пиастри и с 0,091 сек Ландо Норис. Нидерландецът изравни два исторически рекорда. Това бе осмият му пореден полпозишън, с което изравни постижението на Аертон Сена от 1988-1989 г. Освен това изравни и рекорда на Ален Прост от 1993 г. със седем поредни успеха в първите 7 състезания от началото на сезона.

„Много труден уикенд досега, дори тази сутрин не беше добре“, заяви Верстапен след като излезе от колата

„Невероятно съм щастлив, че съм на върха тук. Не го очаквах. Направихме някои последни промени преди квалификацията и те сякаш ни подобриха колата. Можех да натискам повече. Тази писта е невероятна. Да бъда на лимита тук в квалификациите, близо до чакъла… Докоснах чакъла в последния завой. Адреналинът е много, много висок.“

Коментирайки изравняването рекорда на Аертон Сена от осем последователни пола Верстапен остана вдъхновен:

„Това е страхотно, много специално. Навършиха се 30 години, откакто той загива и съм толкова доволен, че взех пола тук. В известен смисъл това е хубав спомен за него. Той е невероятен пилот от F1, особено в квалификациите и затова това е страхотен ден за него, страхотен ден за отбора. Много, много съм щастлив.“

Що се отнася до състезанието, то Верстапен заяви в пресцентъра, че при тези малки разлики ще бъде много трудно

Най-малката грешка може да доведе до загуба на позиция и от там на състезанието. Той обаче смята, че настройките вече са намерени добре и темпото ще е добро.

Верстапен отбеляза още, че натрупаният опит в работата на тима му е помогнал да намери верния път в настройките след толкова много проблеми, които са имали с поведението на колата. Освен това е бил наясно, че лесното начало на сезона няма да продължи безкрайно.