Начало Избрани Верстапен разкритикува действията на Ръсел в спринта

Верстапен разкритикува действията на Ръсел в спринта

3538
0
Макс Верстапен и Джордж Ръсел
Макс Верстапен и Джордж Ръсел, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен разкритикува действията на Джордж Ръсел в спринта. Пилотът на Ред Бул се докосна със своя съперник от Мерцедес в първата обиколка от кратката надпревара в Баку. В резултат на удара имаше сериозни поражения по болида на нидерландеца, който въпреки това успя да финишира трети и да спечели ценни точки.

Верстапен потегли от трета позиция в днешната спринтова надпревара в Азербайджан. Пилотът на Ред Бул нямаше толкова добра стартова реакция и бе атакува от Ръсел. Двамата имаха контакт на втори завой, след който Верстапен облиза стената и отстъпи позицията

Двукратният световен шампион бе доста ядосан по време на радиокомуникацията със своя отбор заради инцидента, при който получи поражения на своя сайдпод.

„Не разбирам как може да запази позицията си и да поврежда автомобила ми. Нелепо е“, заяви ядосаният Верстапен на своя състезателен инженер Джанпиеро Ламбиазе.

Случката между Верстапен и Ръсел така и не бе разследвана от стюардите на ФИА в Баку. Пилотът на Ред Бул все пак изпревари Ръсел след рестарта на спринтовото състезание. След това обаче той не успя да се справи с Шарл Льоклер и трябваше да се задоволи с третото място.

Веднага след финала на спринта Верстапен отиде при Ръсел. Двамата обсъдиха случилото се в първата обиколка. а Ръсел посочи като причина за контакта липсата на сцепление в първите няколко завоя

„Нямах никакво сцепление“, каза Ръсел. „Приятелю, всички нямахме сцепление и трябва да оставим малко пространство“, отговори му Верстапен.  „Знам, знам. Гледай бордовата бордовата камера“, каза още Ръсел.  „Да, разбира се. Но следващия път очаквай същото, нали знаеш. Глупак“, заяви Верстапен.

Контактът вероятно е коствал време на Верстапен и му е попречил да се бори за второ място. Пилотът на Ред Бул каза, че не е изяснил случилото се с Ръсел.

„Нищо не е изяснено. Просто не разбирам защо трябва да се поема толкова голям риск в обиколка №1. Той се удари в единия ми сайдпод и направи дупка. В този случай трябва да се внимава повече тъй като всички сме със студени гуми и е лесно е да се блокира някоя от тях.“

Двуратният световен шампион не приема обяснения на съперника си от Мерцедес: „Колко красив начин на обяснение: „Приятелю, блокирах, погледни таблото.“ Няма смисъл да го правя. Всичко е наред, все пак влязохме в топ 3 и получихме няколко добри точки, но това е, каквото е. Има дупка в страничната част на болида, които не изглеждат много добре. Сега се съсредоточим върху утрешния ден“, добави състезателят на Ред Бул.

Междувременно Хорнер защити поведението на Верстапен по време на дискусията с Ръсел.

„Той (Верстапен) разбираемо се разстрои от това и изрази мнението си пред Джордж“, каза Хорнер.

„Сигурно е било добре, че Ръсел не е свалил каската си“, пошегува се шефът на Ред Бул. „Можете да го разберете. Той е състезателен пилот и е нормално да бъде разочарован когато получи повреда в автомобила си.“  Хорнер описа как според него се е развил инцидентът. „Завой №1, мога да беше добре. Завой №2 е място на тежки битки между тежки състезатели. В същото време Джордж го изблъсква широко (на завой №3)“, добави шефът на Ред Бул.