Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен с най-добро време във втората сесия в Русия

Верстапен с най-добро време във втората сесия в Русия

2456
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка: Ред Бул

Макс Верстапен постигна най-добро време във втората свободна тренировка за Гран при на Русия в Сочи. Пилотът на Ред Бул затвърди силното си представяне от първата сесия, в която остана 2-и. В последната холандецът изпревари с 0.335 сек Шарл Льоклер от Ферари.

Трети и 4-и се наредиха пилотите на Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън. Тяхното изоставане бе доста сериозно – 0.6 и 0.8 сек от лидера. Предполага се, че това се дължи на по-голямо количество гориво в болидите им спрямо първите двама. Британецът се оплака и от недозавиване.

Ландо Норис и Карлос Сайнц първи записаха обиколки за време в сесията. По-бърз бе Ландо, като след него в следващите минути се наредиха Строл и Квят. Фетел сбърка в завои 1 и 2, а неговият съотборник Льоклер оглави класирането с 1:34.148 мин с гуми медиум. В следващия си опит Себастиан се доближи на 0.158 сек от съотборника си, като също бе със средните по твърдост гуми.

С медиум бърза обиколка правеше Хамилтън, но точно преди да я завърши бе назначен режим на виртуална кола за сигурност. Причината бе излизане на Ботас с гуми хард в зоната на сигурност на завои 1 и 2.

Шампионът се оплака и от странен мирис на пистата. Валтери допусна и нова грешка при преминаване на 12-и и 13-и завой, като блокира предна лява гума. Гасли и Перес също излязоха от трасето.

40 минути след началото на сесията Льоклер направи обиколка с меки гуми и по-малко гориво. Шарл очаквано подобри много времето си и слезе до 1:33.497 мин. Веднага след него и Фетел започна тур с нови гуми софт, но се отказа от него заради трафик. След това със същите гуми завъртя нова обиколка, но бе на 0.7 сек от съотборника си.

Последва бърза обиколка и на Верстапен, който подобри времето на Льоклер с 0.335 сек.! В същото време механиците на Ред Бул работеха активно по колата на Албон, който към момента бе едва 17-и. Най-после и Хамилтън постави софт, но беше на почти 1 секунда от Макс. Но това изглежда се дължеше на повече гориво в болида му. Пилотите на Торо Росо пък едва не се сблъскаха след неразбирателство.

Последваха обиколки на Ботас и Фетел, като Валтери бе на 0.7 сек от лидера, но по-бърз от Люис. Себастиан се прибра в бокса, като механиците започнаха да работят по колата му.

След няколко тура за охлаждане на гумите Хамилтън и Ботас направиха по още една бърза обиколка, в които подобриха времената си с около 0.1 сек, но не прогресираха в класирането – останаха съответно 4-и и 3-и. Фетел така и не записа чиста бърза обиколка и завърши 5-и.

В последния половин час от сесията пилотите започнаха да правят състезателни симулации с много гориво. Тези на Ферари и Верстапен започнаха да ги правят с гумите медиум.

А това е индикация, че те ще се опитат да преминат 2-ата част на квалификацията именно с тях и да стартират с тях. Макс бе по-бърз от Льоклер и Фетел. След това при симулациите със софт гуми обаче Шарл постигаше по-добри времена от Верстапен.