Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен се надява на дъжд и класиране в топ 5

Верстапен се надява на дъжд и класиране в топ 5

844
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка: Спас Генев

Макс Верстапен се надява днес на Монца да вали и това да му помогне да напредне в колоната. Пилотът на Ред Бул по всяка вероятност ще стартира последен 20-и след смяна на задвижващата система за началото на уикенда. Той използва новата 4-а спецификация на мотора на Хонда.

„Със сигурност ще се опитам да напредна, като тук много коли ще са силни и няма да е лесно да ги настигам, каза Верстапен. – Но целта ми е да стигна до топ 5. На сухо ще е трудно, защото в първите обиколки лидерите ще дръпнат напред.

Но ако вали, разликите спрямо пилотите пред мен ще са по-големи в моя полза. Така ще имам възможност да стигна до челото. Затова определено се надявам да бъде мокро за състезанието.“

Предвижданията на синоптиците са за 48% шанс за дъжд за началото на състезанието.

По време на квалификацията вчера Макс не успя да запише нито една бърза обиколка, като се оплака от загуба на мощност в Q1. След сесията техническият директор на Хонда Тойохару Танабе обясни, че Макс е имал прекомерно превъртане на колелата при преминаването на бордюрите. Така оборотите са се покачили много и двигателят е преминал в безопасен режим на работа.

Пред Макс от 19-а позиция по всяка вероятност ще стартира Серхио Перес с Рейсинг Пойнт. Мексиканецът получи повреда в мотора в Q2. От тима му обаче предпочетоха да го сменят с такъв от 2-ата спецификация на агрегатите на Мерцедес. Така няма да се налага той да стартира от бокса, както щеше да трябва ако в кола му бе сложен двигател от 3-ата спецификация.

Кими Райконен се очаква да стартира 15-и след наказание от 5 места за смяна на скоростната кутия. Тя се наложи след вчерашната му катастрофа в 3-ата част на квалификацията. Пилотът на Алфа Ромео обясни, че грешката е била негова, като е бил с вече използвани гуми и е натиснал твърде много.