Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен ще е свободен в края на сезон 2021, ако представянето ни...

Верстапен ще е свободен в края на сезон 2021, ако представянето ни не е добро, призна Марко

3012
0
Кристиан Хорнер, Хелмут Марко, Макс Верстапен
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен ще е свободен от договора си с Ред Бул в края на сезон 2021, ако представянето на отбора не е достатъчно добро, призна Хелмут Марко. Съветникът на тима от Милтън Кийнс заяви още миналата година, че в контракта на нидерландския пилот има такава клауза. Според f1-insider.com тя включва условие темпото на колата на Ред Бул да не отстъпва средно с повече от 0,3-0,4 сек на тур от най-добрия болид, като се предполага, че това ще е Мерцедес.

„Ние вярваме във възможностите си. Не само заради Макс, а защото в ДНК-то ни е заложено желанието да печелим. Вървим в правилната посока и мисля, че можем да изпълним клаузата.“

„Да, има клауза, която е свързана с представянето. Не искам да навлизам в детайли, но в общи линии гласи, че Макс трябва да може да се състезава за победи и титла. Ако това стане, договорът му се продължава. Ако не се получи, ще е свободен“, обясни Марко

При това положение сезон 2021 е от изключително значение за Ред Бул. Люис Хамилтън подписа с Мерцедес само за тази година, така че вратичката към Бракли е отворена. Твърди се, че Верстапен е цел за Тото Волф от дълго време. Бившият пилот от Формула 1 и настоящ коментатор Роберт Доорнбос, който има сериозни връзки в обкръжението на Макс, е категоричен в мнението си.

„Всичко зависи от тази година. В Мерцедес го знаят, както и в Ред Бул. Макс няма да отиде във Ферари, но Мерцедес би бил атрактивна опция. Ред Бул и Хонда трябва да положат максимум усилия, ако искат Верстапен да изпълни целия си договор“, обясни Доорнбос.

Контрактът на нидерландския пилот е до 2023 г. Възможността за напускане бе обсъждана в медиите в родината му още през миналата година. Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви, че Макс няма клауза в договора си, свързана с представянето на задвижващата система в колата, тъй като коментарите бяха породени от новината, че Хонда се оттегля в края на 2021-ва. Буквално на следващия ден Марко го опроверга и каза, че Верстапен има такова условие в контракта си.