Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен може да си тръгне от Ред Бул в края на 2021...

Верстапен може да си тръгне от Ред Бул в края на 2021 г.?

4746
0
Макс Верстапен, Ромен Грожан
Верстапен (вдясно) потъна в колоната заради проблема със задвижващата система на старта на Муджело, бе ударен и отпадна; снимка: ФИА/F1

Макс Верстапен подписа през зимата на 2020 г. продължение на договора си с Ред Бул за още три години. Това на теория означава, че той ще е част от тима до края на 2023 г. Бащата на пилота Йос Верстапен изрази по-късно задоволство, че въпросът с контракта бe разрешен преди пандемията от коронавирус. Вследствие на втората поредна повреда в задвижващата система на Верстапен нидерландският вестник Де Телеграаф обаче публикува информация, че Макс има клауза в контракта си, която му позволява да си тръгне след сезон 2021.

В договорите на Верстапен по принцип има клаузи, свързани с представянето на екипа и възможностите на колата му. Скорошно изявление на Хелмут Марко пред немски медии бе възприето като потвърждение на тезата, че пилотът може да си тръгне ако Хонда реши да се оттегли от Формула 1. Очаква се японският производител да вземе решение до октомври. Понастоящем договорът на Хонда с Ред Бул е до края на следващата година.

„По принцип договорът е фиксиран. При нормален ход на събитията всичко е уредено. Имаме контракт с Хонда до 2021-ва. Но болид за Формула 1 без двигател ще е труден за управление“, каза Марко.

Самият Верстапен не сдържа нервите си на пистата Муджело, след като втори пореден уикенд имаше проблеми с агрегата. Той заяви, че е започнало да му писва от тези грижи

„Надявам се догодина да сме по-близо до Мерцедес, но не мисля, че можем да ги победим. По колите не може да се променя много. Надявам се на нова посока за нас през 2022 г. с новите правила. Но [битката за] шампионата приключи“, каза Макс пред австрийския тв-канал ORF.

Ако Верстапен иска и може да си тръгне, ако болидът на Ред Бул не го удовлетворява, то въпросът е къде би отишъл. Според бившия F1 пилот Кристиян Алберс Люис Хамилтън не би позволил на Мерцедес да го вземе в случай, че има свободно място. Договорът на Валтери Ботас за 2021 г. е едногодишен.

„Дори да има място, мога да кажа, че Хамилтън никога не би се съгласил да кара заедно с Макс. Според мен Верстапен направи най-добрия избор с Ред Бул, тъй като този отбор продължава да се бори. Миналата година се видя как напредваха постоянно с новости. Не се отказват лесно. Водят постоянна битка, искат да са най-добрите. Лично аз смятам, че това е най-доброто място за него. Друга опция няма. А и видели ли сте разликата от Ред Бул спрямо останалите?“, коментира Алберс.