Начало Избрани Верстапен: Това беше едно изключително трудно състезание

Верстапен: Това беше едно изключително трудно състезание

989
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели тазгодишното издание на Гран при на Монако. Пилотът на Ред Бул потегли от полпозишън и записа убедителен успех по улиците на Княжеството. Верстапен успя да се справи отлично и в трудните условия във втората половина от надпреварата. В крайна сметка той записа втори успех в Монако и четвърти от началото на сезона.

Верстапен реши да потегли със средно твърдите гуми на Пирели, докато Алонсо беше с твърди. Пилотът на Ред Бул имаше чудесна стартова реакция и успя да запази първата позиция след преминаването на първи завой. След това 25-годишният състезател контролираше разликата спрямо испанския си съперник

Верстапен остана на трасето по-дълго от очакваното в опит да не бъде изпреварен от Алонсо след спиранията в бокса. Двукратният световен шампион първи влезе в бокса и смени своите гуми. Но от Астън Мартин допусна груба стратегическа грешка след като сложиха сликове вместо интермедии. Малко по-късно Верстапен направи единствения си питстоп едва след като на пистата започна да вали дъжд. Съвсем логично, механиците на Ред Бул сложиха гуми интермедия. До края на състезанието в Монако Верстапен контролираше събитията на мократа писта в Монте Карло и записа заслужен успех.

Макар да записа убедителна победа, Верстапен заяви, че състезанието не е било никак лесно за него.

„Това беше едно изключително трудно състезание. Първоначално бяхме с медиум гуми, а Фернандо с хард. Не искахме да караме толкова дълго с тях, но трябваше да останем докато започне дъжда, който идваше насам“, сподели Верстапен.

Гумите се изхабяваха доста сериозно. След това бяха необходими няколко обиколки, за да преминем през тази фаза. След това темпото малко се повиши, но все още беше много сложно за каране.“

Верстапен остана на пистата една обиколка повече спрямо Алонсо. Това в крайна сметка се оказа ключово за нидерландеца и му позволи да запази лидерството в надпреварата. Пилотът на Ред Бул призна, че е докоснал няколко пъти стените заради хлъзгавото трасе в Монте Карло

„Започна да вали обиколка след обиколка. В един момент трябваше да вземем решение да влезем за интермедии. Беше изключително хлъзгаво. Разбира се, когато си толкова напред, не искаш да натискаш прекалено много, но и не искаш да губиш прекалено много време“, обясни Верстапен.

„Това нещо е доста трудно в този сценарий. Няколко пъти се ударих в стените, но това все пак е Монако. Супер хубаво е да спечелим това състезание, особено по начина, по който го направихме днес, с времето и всичко останало. Успяхме останем спокойни и да запишем още един успех и да донесем много точки за отбора“, завърши Макс Верстапен.

Верстапен записа победа №39 в кариерата си. По този начин двукратният световен шампион стана най-успешният състезател в историята на Ред Бул и е само на два успеха от изравняване на постижението на Аертон Сена.