Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Трудно начало, но добър край

Верстапен: Трудно начало, но добър край

1884
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Четвъртата победа на Макс Верстапен за сезон 2022 бе направо изстрадана. Нидерландецът пръв видя карирания флаг на пистата Каталуния след 66 изтощителни обиколки, голяма част от които бяха свръх изнервящи за него. Преди старта механиците на Ред Бул смениха DRS-а на колата му, тъй като не се отвори в края на квалификацията и провали последния му бърз опит. Лично Ейдриан Нюи наблюдаваше работата им. Верстапен бе попитан какво става по време на парада на пилотите.

„Надявам се DRS-ът да е поправен, но да видим“, бе отговорът на нидерландеца.

Оказа се, че не е съвсем поправен. Системата ту работеше, ту отказваше или се отваряше и веднага след това се захлопваше. Това вбеси Верстапен, който се развика на отбори си по радиото, че е безумно да не могат да накарат DRS-а да работи. В един момент от питуола му казаха, че сам е деактивирал системата.

„Това е защото трябваше да натискам ш*****я бутон 50 пъти!“, изкрещя Макс по радиото

Накрая дори спря да говори за известно време, а нещата започнаха да се подреждат за него след отпадането на Шарл Льоклер. От Ред Бул наредиха на Серхио Перес да го пропусне. Това не се хареса на мексиканския пилот, но той изпълни инструкцията. След финала обаче каза на тима, че ще „говорят после“.

Верстапен изпитваше истинско облекчение след финала на надпреварата на пистата Каталуния.

„Беше много тежко, но успяхме да излезем напред и да направим нашето си състезание, както и да спечелим. Началото бе трудно, но краят се оказа добър“, коментира Верстапен

Той допълни, че е много щастлив от резултата и за съотборника си. С този успех Верстапен излезе начело в генералното класиране на шампионата.