Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: В последната обиколка бях доста напрегнат

Верстапен: В последната обиколка бях доста напрегнат

953
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията на пистата Интерлагос. Пилотът на Ред Бул записа девети полпозишън от началото на сезона и си гарантира първа стартова позиция за неделната Гран при. Верстапен призна, че е бил „доста напрегнат“ в последната си обиколка заради променливите метеорологични условия.

Верстапен даде 16-то време в единствената тренировка за уикенда в Сао Пауло. Нидерландецът не направи обиколка с меките гуми на Пирели и основно правеше серии с твърди. Въпреки резултата, той бе фаворит за днешната квалификация

Верстапен даде второ време в първите два сегмента от квалификацията на Интерлагос. Подобно на своите колеги, Макс очакваше на трасето да завали проливен дъжд. Затова той винаги гледаше да излезе на трасето и да запише обиколка възможно най-рано.

Верстапен записа обиколка малко след началото на Q3. Трикратният световен шампион разчете най-добре условията на трасето и оглави класирането в най-важния момент. Броени минути по-късно на пистата започна да вали силен дъжд, който накара рейс контрола да прекрати сесията. Така Верстапен си гарантира първа стартова позиция за неделната надпревара.

„Не знаехме дали ще удари дъждът, но в крайна сметка той дойде“, сподели Верстапен. „Това беше безумно време. Шарл и аз тъкмо обсъждахме обиколките си, в които усещането беше ужасно.“

„В последната обиколка бях доста напрегнат. Смятам, че вятърът започна да се променя и се усили доста рязко. Затова загубихме много време и не направихме по-добра обиколка. Като цяло беше доста нервно в онзи момент“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен очаква утре да има тежка битка, особено като се има предвид малките разлики на бразилското трасе.

„Изглежда, че разликите са много близки, както видяхме в квалификацията“, каза Макс. Очаквам същото и в надпреварата в неделя. Като цяло тук винаги има доста голямо износване на гумите. Всичко е въпрос на доброто им управление. Миналата година не се справихме с това, но мисля, че тази година ще бъдем по-добри“, завърши Макс Верстапен.

Съотборникът на Макс Серхио Перес нямаше толкова късмет. Мексиканецът започна по-късно своята обиколка и трябваше да намали заради жълтия флаг в трети сектор. Така той остана едва девети, като единствено зад него бе излетелия от трасето Оскар Пиастри.

„Днес нямахме късмет. Трябваше да съм на първа редица. Обиколката ми беше много близка до тази на Макс до влизането в последния завой. Много жалко, защото имах чувството, че можешe да съм на първа редица“, каза Перес.