Начало Избрани Верстапен за разглеждането на ФИА: Те не могат нищо да направят

Верстапен за разглеждането на ФИА: Те не могат нищо да направят

6071
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не се притеснява от това, което може да се появи в доклада на ФИА относно събитията от Гран при на Абу Даби 2021. Нидерландецът спечели първата си световна титла след като спечели състезанието на Яс Марина. 24-годишният състезател изпревари Люис Хамилтън в последната обиколка. Това се случи след спорно решение на Майкъл Маси да оттегли колата на сигурността един тур преди финала на надпреварата. 

Начинът, по който се разви състезанието доведе до големи противоречия. ФИА обеща основен преглед на собственото си управление и ще пусне доклад за решенията, взети по време на последното Гран при. Резултатът от него трябва да бъде публикуван на 18 март.

Световният шампион заяви, че не се притеснява от този доклад. Според него резултатът от миналогодишния шампионат не може да бъде променен.

„Да, но те не могат да направят нищо“, каза Верстапен.

Нидерландския пилот коментира, че независимо от това, което пише в този доклад, победата му в първенството е напълно заслужена и не е засенчена от противоречията.

„Изобщо не. Имах много добър сезон и мисля, че наистина заслужавах титлата.“

„И аз имах много лош късмет. Хората винаги помнят последното състезание, но ако погледнете целия сезон, шампионатът трябваше да бъде решен по-рано.“

Събитията в Абу Даби доведоха до затишието на Люис Хамилтън. Пилотът на Мерцедес не присъства на пресконференцията след края на надпреварата и изчезна от погледа на обществеността за повече от месец. След като не даде никакви интервюта след като загуби титлата, британецът се завърна в публичното пространство в края на миналата седмица.

Верстапен не изпитваше много симпатии към своя съперник за титлата когато бе попитан как би се чувствал, ако ролите в Абу Даби бяха разменени.

„За мен ще е трудно да се поставя в тази ситуация, понеже не съм седемкратен световен шампион“, обясни той.

„Ако вече бях спечелил титлата седем пъти, щеше да боли по-малко, отколкото когато се боря за първи световен шампионат. Водех през повечето време от годината, имам повече победи и да загубя първата си титла е по-болезнено, отколкото ако вече съм спечелил седем.“

„Просто погледнете малко по-назад във времето и вижте седемте титли. Не е толкова лошо, нали?“

Верстапен разкри, че той и Хамилтън не са си говорили след подиума на Яс Марина. Нидерландецът бе поздравен от своя колега и съперник преди церемонията на почетната стълбичка.

„Това е съвсем нормално. Всеки живее собствения си живот. Виждаме се по време на всеки състезателен уикенд“, завърши световният шампион.

Ред Бул ще покаже новата кола RB18 на 9 февруари.