Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен получава защита от ФИА, твърди Вилньов

Верстапен получава защита от ФИА, твърди Вилньов

34
0

Бившият световен шампион във Ф1 Жак Вилньов смята, че Макс Верстапен получава протекции от ФИА и затова неговите агресивни и опасни маневри изобщо не се разглеждат от стюардите. В последните 3 състезания от сезона пилотът на Ред Бул беше замесен в различни инциденти – с Райконен в Унгария, с Розберг в Германия, с пилотите на Ферари на старта в Белгия и с Кими Райконен в две ситуации на правата Кемъл също на Спа. Холандецът обаче не беше наказан нито веднъж за защитните си маневри, а в същото време Нико получи санкция за изпреварването си срещу Верстапен на Хокенхайм.

„Проблемът е във ФИА, защото изглежда, че той има защита, заяви Вилньов пред motorsport.com. – Те искат той да бъде звезда. Вижте в Германия. Той шареше на правата и Нико пропусна малко точката си на спиране. И двамата влязоха малко широко в завоя и Нико получи наказание. Това дори не беше негова грешка. Следователно има нещо, което е сбъркано. Кара ме да съм ядосан. Преди 20 години някой щеше да го прати в дърво.”

Според Вилньов карането на Макс в Белгия е било недопустимо. „Стартът е състезание, но това от страна на Верстапен беше твърде много. Всеки експерт сред пилотите знае, че ако влезе отвътре (на завоя Сурс), ще има инцидент, защото няма да има достатъчно място. Той (Макс) се оплака от другите пилоти. Те му провалили състезанието.

Трябва да се успокои. Трябва да знае, че поема голям риск с такава маневра и той не се отплати. Така той провали тяхното състезание (на Райконен и Фетел) и своето собствено. И това, което направи след това, бе недопустимо – два път на правата с Кими, а и с Фетел също. Трябва да се успокои, защото ще убие някой.”