Начало Други Вести се прехвърля в европейските серии Льо Ман

Вести се прехвърля в европейските серии Льо Ман

324
0
Фредерик Вести
Фредерик Вести, снимка Мерцедес

Фредерик Вести се прехвърля в европейските серии Льо Ман (ELMS). Датският състезател напуска състезанията с едноместни болиди, където прекара последните няколко сезона. Вести ще кара за отбора на Cool Racing.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от European Le Mans Series (@elms_official)

Вести приключва забележителната си кариера в младежките формули. Датчанинът в която спечели титлата в европейската Формула Регионал през 2019 г. и бе един от топ пилотите във Формула 3. 21-годишният пилот прекара последните две кампании във Формула 2. През този период той записа общо 7 победи и 17 подиума. 

Миналата година Вести стана вицешампион във Формула 2 с тима на Према. Пред него финишира само протежето на Заубер Пурчер. Подобно на Вести, французинът също напуска Формула 2. За разлика от датския си колега, Пурчер се мести в японския шампионат с едноместни болиди Супер Формула.

Вести е възпитаник на академията на Мерцедес от три години. Миналата година талантът кара болидът на тима в две свободни тренировки. Младият датчанин си гарантира достатъчно точки, за получаването на суперлиценз. За нещастие, той не успя да си намери място на стартовата решетка на Формула 1. Затова той реши да потърси късмета си другаде. Разбира се, Вести продължава да бъде в ролята на развоен и тестов пилот на Мерцедес.

Подобно на повечето млади таланти, които не успяват да стигнат до F1, Вести се насочва към състезанията за издръжливост. Датчанинът подписа с тима на Cool Racing и ще има за съотборници Алехандро Гарсия и Фердинанд Хабсбург.

„Щастливи и горди сме, че събрахме такъв състав за сезон 2024“, сподели Никола Лапиер. „Това е един проект, в който се съчетават опит и  младост.“

„Важно е да продължим да работим с Алекс, който продължава развитието си при нас и ще може да разчита на опита на Ферди. Фредерик е в съответствие с нашата философия. Вярвам, че заедно можем да имаме високи цели за предстоящата кампания.“

„Сега просто трябва да претворим всичко това на пистата. Това е серия, която става все по-конкурентна. През последните няколко сезона подсилихме техническата си организация. Надяваме да се възползваме от натрупания опит. 2024 г. ще бъде една важна година в живота на отбора. Разполагаме с два прототипа в клас LMP2 и един в клас LMP3“, добави съоснователят на тима на Cool Racing.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от European Le Mans Series (@elms_official)


Сезон 2024 в ELMS включва общо шест кръга, които ще се проведат от април до октомври. Пистите, които приемат надпреварите са Каталуния, Имола, Пол Рикар, Спа, Муджело и Алгарве. Това е добра новина за Вести, който има опит на повечето трасета.