Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел пред Райконен в проведената на мокро трета тренировка в Австралия

Фетел пред Райконен в проведената на мокро трета тренировка в Австралия

31
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел и Кими Райконен с Ферари заеха първите две места в 3-ата свободна тренировка за Гран при на Австралия. Двамата бяха от много малкото пилоти, които направиха бързи обиколки с гуми за суха писта в самия край на сесията, когато трасето изсъхна.

В по-голямата част от времето трасето бе мокро и пилотите въртяха турове първо с гумите за напълно мокра писта, а след това с интермедия. Третият пилот, който направи бърз тур със сликове, бе Маркус Ериксон от Заубер, който логично с оглед на възможностите на колата си спрямо Ферари завърши сесията 3-и.

Прогнозите за дъжд и мокро трасе на синоптиците се сбъднаха и сесията започна на мокро с много вода на трасето. Затова пилотите трябваше да сложат гумите за много мокра писта (wet), като повечето направиха инсталационни обиколки, но без да запишат бързи такива. 

 

15 мин след началото на сесията Нико Хюлкенберг първи постави гуми интермедия и постигна първото време за тренировката – 1:40.863 мин. След това той свали още 1. сек, а Вандоорн с Макларън бе вторият, записал бърза обиколка. Времето на Хюлкенберг бе подобрено с 1 сек от Макс Верстапен, като всички пилоти на трасето вече бяха с интермедия.

 

 

Хамилтън имаше проблеми с това да излезе от гаража и бе инструктиран да не го прави на този етап. Верстапен продължаваше да подобрява най-добрите си времена, а скоро близо до него се нареди съотборникът му в Ред Бул Даниел Рикиардо. Фетел и Ботас също бяха на трасето. Но най-близо до Ред Бул беше Алонсо, след което бе изместен от тази позиция от Фетел. Фернандо съобщи, че пистата изсъхва много бързо и това вероятно ще му е последната серия от обиколки с тези гуми.

 

 

Условията продължаваха да се подобряват и Алонсо постигна най-добро време, само за да бъде изместен от Ботас и Хамилтън. Вандоорн се доближи плътно до пилотите на Мерцедес, а Фернандо имаше най-добро време след втория сектор, но се прибра в бокса. Сайнц с Рено обаче завърши обиколката си и излезе начело.

 

 

Едва 2 минути преди края на сесията Фетел стана първият пилот с гуми за сух асфалт – ултрасофт. Себастиан записа 1:26.067 мин и оглави класирането. Със същите гуми Райконен бе на 2.4 сек и остана втори, а Ерикосн, също поставил „сухи“ гуми, завърши 3-и. Макс Верстапен остана 4-и и бе най-бързият с гуми интермедия.