Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел спечели в Бразилия, Хамилтън 4-и след старт от бокса

Фетел спечели в Бразилия, Хамилтън 4-и след старт от бокса

98
0

Себастиан Фетел спечели 5-ата си победа за сезона, като стана първи в Гран при на Бразилия. Германецът успя да се справи със стартиралия от полпозишън Валтери Ботас. Финландецът завърши втори и почти загуби шансове да измести Фетел от 2-ото място в генералното класиране преди последния кръг.

В същото време неговият съотборник и шампион Люис Хамилтън направи страхотно състезание, като стартирайки от бокса завърши 4-и. В края той настигна 3-ия Кими Райконен, но не успя да го изпревари.

Макс Верстапен с Ред Бул имаше проблеми с износването на гумите и остана 5-и, далеч зад лидерите. Зад него се нареди другият пилот на „биковете“ Даниел Рикиардо със силно състезание след старт от 14-о място.

Това е първа победа за Ферари от края на юли месец насам, когато в Гран при на Унгария победи именно Фетел, следван от съотборника си Райконен.

 

 

На старта Фетел потегли по-добре и поведе пред Ботас и Райконен, а Рикиардо бе ударен и изостана. По-назад в колоната Грожан и Окон се яфвщяньгь, като Ромен се завъртя и повлече със себе си Есетбан. Пилотът на Форс Индия отпадна, а на трасето излезе кола за сигурност.

Рикиардо смени гуми и мина на типа софт, а от надпреварата отпаднаха още Магнусен и Вандоорн. Щофел бе заклещен от Кевин и Даниел, и получи терминални повреди по колата. След всичко това Хамилтън, който стартира от бокса, вече бе на 16-а позиция.

 

 

Надпреварата бе рестартирана в 6-ата обиколка. Фетел запази лидерството пред Ботас, Кими и Верстапен. Маса веднага изпревари Алонсо и излезе на 5-а позиция. Хамилтън пък вече бе на 13-о място. В следващия тур той мина и пред Строл. Отпред Фетел не можеше да се откъсне пред Ботас и разликата между тях бе около 1 секунда. в началото на 9-ата обиколка Люис вече бе 10-и. Рикиардо също си пробиваше път напред и бе 15-и.

 

 

За още 2 обиколки Хамилтън се справи с пилотите на Рено и стана 8-и. Рикиардо пък изпревари 2 коли за 4 завоя и излезе 12-и. Фетел постепенно започна да се откъсва напред и след 12 обиколки имаше 1.9 сек аванс. В същото време шампионът срещна известни проблеми с изпреварването на Перес, но след 2 тура зад него го стори на втори завой. Рикиардо мина през Сайнц и влезе в зоната на точките.

 

 

Райконен се оплака от голямо износване на гумите, заради което колата започна да се пързаля. Задна дясна бе в най-лошо състояние. В 19-ата обиколка Хамилтън настигна и 6-и Алонсо. И в следващата обиколка го изпревари, въпреки че и Фернандо можеше да използва DRS на старт-финала. Тур по-късно и Маса бе изпреварен от Люис

 

 

Отпред Ботас доближи Фетел на по-малко от 2 сек, а Хамилтън на 5-а позиция бе само на 17 сек от водача. Пилотът на Мерцедес направи и най-бъза обиколка. Грожан получи наказание от 10 сек за инцидента с Окон след старта. Рикиардо пък бе настигнал Перес в спора за 8-ото място. Верстапен се оплака от голямо износване, казвайки че колата му е неуправляема.

 

 

В 28-ата обиколка Ботас влезе първи в бокса от пилотите в челото и постави софт. Маса го последва, а в следващия тур и Фетел спря в пита, както и Верстапен. Себастиан се върна само на метри пред Ботас. Райконен спря в 30-ия тур и се върна пред Верстапен и зад Валтери и Себастиан. Начело излезе Хамилтън със софт, който не бе спирал за смяна, а Рикиардо бе стигнал до 5-о място. Последният пропусна съотборника си Верстапен да мина напред с по-новите си гуми.

 

 

В челото Хамилтън продължаваше да води и да не спира в бокса, като с износените си гуми софт бе по-бърз от Фетел с нови меки гуми! Себастиан бе на 3 сек пред Ботас, а зад тях Райконен бе на 5 сек пред Верстапен. На Ледения му бе съобщено, че трябва да вдигне темпото, тъй като Хамилтън може да е заплаха за мястото му на подиума в края на състезанието. Рикиардо беше 6-и, а зад него Маса запазваше позиция пред Алонсо.

Чак в края на 43-ата обиколка Люис спря в бокса за нов комплект суперсофт. Британецът се върна на пистата 5-и. Рикиардо също смени гуми и се върна 8-и. Хамилтън веднага записа най-бърза обиколка и подгони Верстапен. Рикиардо пък бързо мина пред Алонсо и Маса в рамките на 2 обиколки.

Хамилтън започна да настига Верстапен, който се оплака, че гумите му са твърди като камък. В 59-ата обиколка Люис настигна плътно пилота на Ред Бул и при спирането на завой 4 го изпревари. Това го изведе на 4-о място

 

 

В следващите обиколки Люис продължи да настигна първите трима. Заради сериозното износване на гумите Верстапен направи допълнителен втори стоп. Той запази 5-ата си позиция. Отпред Люис настигна Райконен, но не успя да го изпревари в оставащите обиколки. По-назад Верстапен завърши 5-и, Рикиардо 6-и, а Маса едва задържа Алонсо и Перес зад себе си за 7-ото място.