Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел удържа Хамилтън и триумфира в Австралия

Фетел удържа Хамилтън и триумфира в Австралия

70
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел с Ферари спечели Гран при на Австралия, първи кръг от новия сезон във Формула 1. На пистата Албърт парк германецът се възползва максимално от режима на виртуална кола за сигурност и правейки единствения си бокс при него, успя да излезе пред съотборника си Райконен и лидера до момента Люис Хамилтън.

Пилотът на Мерцедес бе най-бързият на пистата като цяло, но във втората част от състезанието нямаше достатъчно по-добро темпо, за да изпревари Фетел. Трети остана Райконен, а 4-и местният любимец Даниел Рикиардо.

На старта Райконен потегли малко по-добре от Хамилтън, но не успя да го изпревари, който поведе колоната пред Кими и Фетел. Кевин Магнусен пък мина пред Макс Верстапен с по-меките си гуми ултрасофт срещу суперсофт. Хартли стана първият пилот, минал през бокса за смяна на гуми. В 5-ата обиколка Рикиардо изпревари Хюлкенберг и стана 7-и.

 

 

Отпред Хамилтън не можеше да се откъсне на повече от 2 сек пред Кими, а Сироткин отпадна заради проблем с педала на спирачката. Ериксон също напусна надпреварата, оставайки без мощност. Рикиардо се справи и със Сайнц, а Верстапен се завъртя на първия завой при опит да се доближи до Магнусен. Той се срина до 8-о място.

 

 

По-назад Ботас бавно прогресираше в колоната и бе 13-и след старт от 15-о място. Към 15-ата обиколка Хамилтън успя да увеличи аванса си пред Кими на 3 сек. Гасли също отпадна от надпреварата с предполагаем проблем със задвижващата система на Хонда. От болида му започна да излиза дим и той се прибра в бокса.

 

 

В края на 18-ия тур Райконен спря в бокса за гуми софт, с които да изкара до финала. Той се върна точно пред Магнусен на 3-а позиция. Тур по-късно и Хамилтън спря за новия гуми софт, запазвайки позиция пред Кими на 4 сек. Начело в класирането излезе Фетел.

 

 

В 22-ата обиколка Верстапен спря в бокса, след като гумите му суперосфт се износиха по-бързо след завъртането, и сложи нов комплект софт. Сайнц пък допусна грешка и излезе от пистата, от което се възползва Алонсо и спечели една позиция. Магнусен обаче отпадна от надпреварата веднага след спирането си в бокса, като по думите му става въпрос за повреда.

 

 

Отпред водеше Фетел, който не бе спирал в бокса. Грожан също отпадна веднага след бокса си, като изглежда и при двата случая ставаше въпрос за недобре сложени гуми. Той спря на пистата и бе назначен режим на виртуална кола за сигурност. От това се възползва Фетел, който спря в бокса, сложи софт, и излезе пред Хамилтън заради бавното движение на Люис в режим на виртуален сейфтикар!

 

 

Тъй като колата на Грожан не можеше да бъде преместена лесно, на трасето се появи и същинската кола за сигурност. В 31-ата обиколка тя се прибра и състезанието бе подновено. Поведе Фетел, пред Хамилтън, Райконен, Рикиардо, Алонсо, който също се възползва отлично от автомобила по сигурността, Верстапен, Хюлкенберг и Ботас, изкачил се до 8-о място.

 

 

Люис бе близо до Себастиан, а Рикиардо до Райконен и дори се опита да го изпревари на завой 3. 10 обиколки преди финала, Хамилтън, в стремежа си да се доближи плътно до Фетел, допусна грешка и загуби около 2 секунди. В последните обиколки Люис върна газта и се примири с 2-ото място. Рикиардо до последно притискаше Райконен, но нямаше шанс да го изпревари. Алонсо завърши 5-и, удържайки Верстапен, Хюлкенберг и Ботас.