Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов ще кара едно от Ферари-тата на баща си по повод 30-ата...

Вилньов ще кара едно от Ферари-тата на баща си по повод 30-ата годишнина от гибелта на Жил

88
0
Жил Вилньов; снимка: Ферари

Жак Вилньов ще кара Ферари, управлявано от баща му Жил, по повод 30-ата годишнина от гибелта на легендарния пилот на Скудерията. На 8 май тази година се навършват точно три десетилетия, откакто канадецът загуби живота си на пистата Золдер в Белгия. Именно тогава Ферари са решили да почетат един от най-обичаните състезатели в историята на Формула 1 въобще.

Жак ще седне зад волана на 312 Т4 – същият болид, който печели титлата през 1979 г., но с Джоди Шектър, чиято история можете да намерите в новия брой на списание ClubS1 (148).

Събитието ще се състои на Фиорано.

По този начин ще почетем паметта на един човек, който винаги е бил и винаги ще има място в историята на Ферари – се казва в съобщението на екипа. – Споменът за него е жив в умовете на много от хората в Маранело. Те не са забравили таланта, скоростта и смелостта му, граничеща с безумие. Името му все още е едно от най-популярните сред феновете, дори онези, които не са го гледали на пистата и са го виждали единствено в повторенията на състезания и са чели за него различни публикации.

312 Т4 е най-добрият автомобил в кариерата на Жил Вилньов, който през 1979 г. подкрепя до последно съотборника си Шектър, докато южноафриканецът печели титлата (последната за цели 21 години преди поредицата успехи на Михаел Шумахер).