Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов: Алпин ще страда, че изтърва Алонсо и какъв е смисълът от...

Вилньов: Алпин ще страда, че изтърва Алонсо и какъв е смисълът от двама французи във френски тим

1958
0
Фернандо Алонсо
снимка: Астън Мартин

Тимът на Алпин ще страда от това, че изтърва Фернандо Алонсо, заяви Жак Вилньов. През 2022 г. от френския отбор предложиха на двукратния световен шампион едногодишен договор с опция за още един сезон. В Енстън разчитаха на това, че разполагат с Оскар Пиастри, на когото обаче не даваха никакъв контракт. Алонсо изчезна в първия момент, когато имаше такава възможност. Себастиан Фетел обяви в четвъртък преди уикенда за миналогодишната Гран при на Унгария, че в края на сезона слага край на кариерата си в F1. В събота испанецът вече се бе разбрал с Лорънс Строл. Пиастри бе предприел действия още по-рано и когато от Алпин обявиха, че той ще кара през 2023 г. за тях, не се поколеба да опровергае това твърдение публично в социалните мрежи.

Вилньов каза в интервю за planetf1.com, че не вижда и смисъла от налагането на една националност в екипа.

„Според мен в Алпин ще страдат, че изтърваха Алонсо. Това е огромна загуба. Той наистина натискаше отбора да върви напред. Така помагаше и на Естебан [Окон] да е конкурентоспособен. Сега имаме двама французи във френски тим, който участва в международен спорт. Не виждам смисъла“, коментира Вилньов

Световният шампион за 1997 г. каза също така, че не знае как ще пасне Алонсо в Астън Мартин.

„Този сценарий вече сме го гледали в миналото. Взима се световен шампион, за да промени определена среда. По същия начин бе привлечен Фетел, но той вече бе приключил. Изобщо не бе Фетел от дните, когато печелеше. Целта в подобни проекти е да имаш шампион, който не е достатъчно бърз, за да блесне другият пилот. Но в случая с Алонсо няма да е така“, продължи канадецът.

„Не знам как ще се балансират, каква ще е атмосферата, но Алонсо винаги е бил труден, когато нещата не се получават по неговия начин. Видяхме го в Макларън и на много други места, но има и промяна. Още от миналата година се изказва особено ласкаво за Ланс [Строл]. Дори след сблъсъка им в Остин, а това бе ситуация, от която преди щеше да избухне. Тоест може и малко да е смекчил възприятията. Възможно е и да се получи ако не настрои срещу себе си Ланс и тима. Тогава ще помогне много на екипа да напредне“, добави Вилньов.