Начало Избрани Вилньов: Алпин трябва да даде шанс на Джак Дуън

Вилньов: Алпин трябва да даде шанс на Джак Дуън

637
0
Джак Дуън
Джак Дуън, снимка Алпин

Жак Вилньов изказа мнението си относно бъдещия съотборник на Естебан Окон. Бившият световен шампион вярва, че Алпин не трябва да хвърля толкова усилия в привличането на Гасли, а да рискува с наемането на Джак Дуън.

Австралиецът син на легендата в мотоциклетните спортове Мик Дуън. Също така е част от академията за млади пилоти на френския тим. Сега Дуън-младши заема четвърта позиция във временното класиране преди предпоследния кръг за сезон 2022 във Формула 2. До момента 19-годишният състезател записа три победи и шест подиума откакто се състезава в най-високата поддържаща серия на F1. Също така той направи тест с по-стар автомобил на Алпин на пистата Лосаил.

Новината за напускането на Алонсо предизвика истински хаос в редиците на французите, които първоначално обявиха Оскар Пиастри за заместник на испанеца. Австралиецът отговори на това съобщение и заяви, че няма да кара за Алпин. По-късно се разбра, че бившият шампион във Формула 2 е подписал с Макларън.

Миналия месец шефът на тима от Енстън Отмар Шафнауер заяви, че е изготвил списък с 14 пилоти, които могат да заемат мястото на Алонсо. Сред тях трябва да са Даниел Рикиардо и Пиер Гасли. Очаква се един от двамата да бъде съотборник на Окон през сезон 2023.

Рикиардо ще бъде свободен агент след края на този сезон тъй като прекрати по взаимно съгласие споразумението си с Макларън. Същевременно Гасли има договор с Ред Бул до края на 2023 г. Въпреки всичко австрийците биха го пуснали в бившия отбор на Рено, стига да успеят да привлекат Колтън Херта.

Вилньов постави под съмнения огромните усилия на Алпин да желае Гасли да се състезава до Окон. Двамата французи са имали вражда в малките формули и не е изключено тя да бъде подновена. Миналата седмица Окон все пак каза, че няма нищо против ако неговият тим привлече Гасли.

„Това е странно, те вече имат френски пилот“, каза Вилньов пред F1TV.

„Двамата не се разбират, така че не ги събирайте заедно. Същи така той [Гасли] има договор и трябва да преместите планини, за да го вземете. Честно казано няма никакъв смисъл в това. Също така тазгодишният сезон не върви по най-добрия начин за пилота на Алфа Таури.“

Макар че Рикиардо бе смятан за бъдещ заместник на Алонсо, лошите резултати на австралиеца напоследък и предишната му история в Енстън може да наклонят везните в негова вреда. Има немалка вероятност опитният австралиец да не намеря титулярно място през следващия сезон.

„Защо да е така?“ попита Вилньов. „Той изкара две ужасни години в Рено, след това две още по-лоши години в Макларън. Това са само четири сезона. Нека да не забравяме, че той е пилот в F1 от средата на 2011 г.“

„Почти половината от кариерата му в F1 е била с лоши болиди. Всъщност няма причина да се връща в отбор, за който вече е карал“, продължи бившият пилот от F1.

„Изглежда, че модерните автомобили не подхождат на стила му на шофиране. Той беше впечатляващ в Ред Бул, правеше невероятни изпреварвания и редовно побеждаваше Макс [Верстапен]. От друга страна нидерландецът беше с по-малко опит в спорта. Към края на всеки един сезон Макс започна да го побеждава, което го накара да търси късмета си на друго място.“

„Смятам, че той има някакъв психически проблем, от който все още не може да се възстанови. Заради това кариерата му върви все по-надолу и по-надолу през последните години.“

Миналата седмица главният изпълнителен директор на Алпин Лоран Роси заяви, че Джак Дуън също е кандидат за овакантеното място на Алонсо.

„Вярваме в него. Той показа голям потенциал, особено напоследък, най-вече ако говорим за присъствие в точния момент“, каза Роси.

„Джак е страхотен пилот и е наистина бърз. Баща му е Мик е бил шампион при мотоциклетите и е човек, който много уважавам. Гарантирам, че Дуън-младши ще остане при нас и в бъдеще.“

„По един или друг начин ще се опитаме да го качим в автомобил от Формула 1, стига да настъпи правилния момент за това.“

Въпреки това Вилньов смята, че Алпин трябва да рискува и да хвърли Дуън „в дълбоките води.“

„Алпин трябва да даде шанс на Дуън, Вместо да го подготвят цяла година, както направиха с Пиастри, просто нека да го пускат в дълбокото и гледат какво ще стане“, каза канадецът.

„Дуън-младши идва с добър опит. Подобно на Сайнц, той наистина получава правилния начин на мислене, за да бъде на най-високо ниво и да не се огъва когато е под голям натиск.“