Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов: Хамилтън не дължи на Мерцедес нищо. Те му дадоха много, но...

Вилньов: Хамилтън не дължи на Мерцедес нищо. Те му дадоха много, но и получиха много в замяна

3715
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Майкъл Потс

Люис Хамилтън не дължи нищо на Мерцедес, защото отборът от Бракли много му даде, но и получи много в замяна, заяви Жак Вилньов. Световният шампион за 1997 г. коментира подробно преминаването на англичанина във Ферари от следващия сезон. Той обясни в интервю за онлайн казино, че според него сделката е страхотна и за двете страни, както вече посочи и непосредствено след обявяването на новината. Вилньов анализира както привличането на Хамилтън, така и атмосферата във Ферари и как отиването на британеца в Маранело ще се отрази на Шарл Льоклер.

„Цялото нещо е изумително. Вече видяхме какво влияние има със скока на акциите на Ферари в рамките на 24 часа. Това показва ефекта. Стойността на Ферари се повиши със 7 милиарда долара на нюйоркската стокова борса при обявяването на Хамилтън. Ако се погледне така на нещата, то за Ферари беше супер евтино да вземе Люис. Люис вече прави пари за Ферари, дори след като са му платили. Това е страхотно“, коментира Вилньов

„Хамилтън много иска осма титла, но виждаше, че няма да я вземе с Мерцедес. Шансовете да спечели още веднъж шампионата така или иначе не са големи, дори да кара на обичайното си високо ниво. Както се вижда с [Фернандо] Алонсо, все още е необходимо да си на точното място в правилния момент. Преминаването на Люис от Макларън в Мерцедес бе страхотно. Всички мислеха, че е луд, а вижте какво стана. От този съюз се родиха шест титли“, продължи канадецът.

„Но да, разбира се, че би могъл да вземе титла с Ферари, както и Алонсо би могъл. Хамилтън не се състезава само заради това, че получава заплата. Все още влага всичко на пистата. Все още притежава същия талант. Зависи колко иска да го постигне. Може би присъединяването към Ферари ще го накара да се почувства като че ли наистина има какво да покаже. В Скудерията всичко е различно – натискът, вниманието. Този отбор все едно носи името „Италия“. Не е просто състезателен екип, а начин на живот. Така че може да се окажеш изумителен и пълен провал в рамките на две секунди“, каза още Вилньов.

„Отиването на Хамилтън в Маранело ще подейства като ритник и на Льоклер. За него се говори като за шампион, но той още не е стигнал дотам. Тепърва ще видим какъв е наистина. Льоклер няма как да е щастлив от факта, че съотборник ще му е седемкратен носител на короната – най-голямото име в историята на Формула 1, докато него го промотират като следващия шампион. Ако започне да побеждава Люис, то ще се издигне сериозно. Хамилтън няма какво да губи. Той вече има 7 титли, а този ход бе огромна реклама за имиджа му“, убеден е бившият канадски пилот.

„Може да гледаме и един невероятен Люис. През последните две години бе очевидно колко е разочарован от това, че не печели. Това го потискаше. Подобно усещане е изморително, тежи. Понякога е необходимо просто да смениш средата.“

„Това е бизнес. Формула 1 е сбирщина акули. Хамилтън не дължи на Мерцедес нищо. От Мерцедес му дадоха много, но и получиха много в замяна. Предполагам, че затова е имало и клауза, (позволяваща предсрочно прекратяване на договора). Не казвам, че е направил нещо лошо!“, бе категоричен Вилньов

„Все пак цялото това нещо няма да помогне на Мерцедес. Много хора в тима ще са разочаровани. Понякога в такава ситуация просто не работят достатъчно упорито. Ще е любопитно и какво ще стане във Ферари. Джок Клиър например беше инженер на Люис в Мерцедес и там се разбираха доста добре. Да, всичко ще е малко хаотично, но много хора ще искат наистина да натиснат“, заключи световният шампион за 1997 г.