Начало Избрани Вилньов: Волф беше решил, че Антонели е следващият Верстапен и няма да...

Вилньов: Волф беше решил, че Антонели е следващият Верстапен и няма да иска и да чуе, че не е готов

4617
0
Андреа Кими Антонели, Кими Антонели, Тото Волф
Андреа Кими Антонели и Тото Волф; снимка: Мерцедес

На Андреа Кими Антонели му е твърде рано да влиза във Формула 1, но Тото Волф не иска и да чуе, че младежът не е готов, убеден е Жак Вилньов. Мерцедес потвърди официално по време на уикенда за Гран при на Италия, че догодина тийнейджърът ще е титуляр в отбора от Бракли и съотборник на Джордж Ръсел. Ден по-рано Антонели трябваше да участва в първата петъчна тренировка, но катастрофира при второто си излизане. Според Вилньов, който бе гост на Скай Спортс през уикенда в Азербайджан, Волф нямало как да се повлияе, каквото и да се случи в сесията.

„Нямаше значение какво ще стане (в тренировката на Монца). Тото беше решил, че Кими е следващият Макс Верстапен, когато малкият още беше на 11-12 години. Ще го пусне във Формула 1 колкото е възможно по-бързо, тоест като има навършени 18, независимо дали е подготвен или не“, отбеляза Вилньов.

„А Тото няма да иска и да чуе, че не е готов. Очевидно е, че е твърде рано (да влиза в F1). Начинът, по който заби колата в Монца във втората си обиколка демонстрира колко прекали веднага. Коментарите на Тото, че това доказвало колко е бърз, защото карал по-бързо, отколкото колата била в състояние да върви – няма такова нещо. Катастрофата означава, че прескочи границата“, продължи световният шампион за 1997 г.

„Не знам. Зависи колко тестове ще има сега. Карането във Формула 4 тук вече няма значение. Нужен е опит. Трябва да се състезаваш с големи коли, а Антонели не го е правил. Изпитанията със стари болиди? Това са тестове. Настройката на ума не е същата. И няма с какво да се сравни. Може да си на секунда от определено време, дадено на съответната писта, но гумите за тестове са различни. Не са същите, които Пирели дава за състезателните уикенди. Пистата е с други условия. Няма място за сравнение. И също така няма напрежение, няма стрес“, каза още Вилньов.

„Да, щеше да е по-добре да тръгне от по-малък отбор, но от Уилямс вероятно нямаше да го вземат. Там настройката вече не е, че трябва да подготвят пилоти за други отбори“, допълни канадецът.