Начало MotoGP News Винялес триумфира в спринтовата надпревара на пистата в Портимао

Винялес триумфира в спринтовата надпревара на пистата в Портимао

123
0
Маверик Винялес
Маверик Винялес, снимка Априлия

Маверик Винялес триумфира в спринтовата надпревара на пистата в Портимао. Пилотът на Априлия записа първи успех в този тип надпревара. Втори и трети финишираха сънародниците му Марк Маркес (Грезини Дукати) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати).

Портимао е домакин на втория кръг от тазгодишния сезон в MotoGP. Домакин на състезанията е пистата „Аутодромо Интернасионал до Алгарве“ с дължина 4.592 км и разположена близо до град Портимао.

Чудесни бяха условията преди началото на втория спринт за сезон 2024 в MotoGP. Температурата на въздуха беше 23 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 31. Трасето в Портимао беше напълно сухо и с повече отложена гума заради наличието на голям брой сесии от различните класове.

Милър имаше най-добра стартова реакция и поведе след преминаването на първите няколко завоя в Портимао. Зад австралиеца се движеха Баная, Винялес, Байндър, Маркес, Бастианини, Мартин и Безеки

Милър остана на върха до края на втората обиколка от спринта в Портимао. Австралиецът обаче беше изпреварен от Баная в последния 15-ти завой на трасето. По този начин двукратният световен шампион поведе и опита да защити успеха си от миналата година. Зад водещото дуо Маркес и Винялес водеха битка за третото място, а пети беше Мартин.

Баная остана начело 9 тура преди финала на спринта в Портимао. Зад него Милър беше изпреварен от Маркес, Винялес и Мартин. Така пилотът на КТМ се срина до петото място. В топ 10 влизаха още Бастианини, Акоста, Еспаргаро, Куартараро и Раул Фернандес. Същевременно от борбата отпаднаха Алекс Ринс (Ямаха), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Брад Байндър с КТМ.

Баная продължи да води след преполовяването на спринта в Портимао. Състезателят на Дукати обаче допусна груба грешка и мина през зоната за сигурност около първи завой. Баная загуби позиции и се върна точно пред бившия си съотборник Джак Милър. Грешката на Баная позволи на Винялес да поведе колоната.

Винялес запази първото място до края на спринтовата надпревара в Портимао. Пилотът на Априлия не допусна нито една грешка и записа първи успех в такъв тип състезание. Втори и трети финишираха Маркес и Мартин, което водеха оспорвана борба почти по последния завой.

Четвърти и пети в днешния спринт се класираха Франческо Баная (Дукати) и Джак Милър (КТМ). Шести и седми останаха Енеа Бастианини (Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas). Място в челната десетка намериха още Алейш Еспаргаро (Априлия), Фабио Куартараро (Ямаха) и Раул Фернандес (Тракхаус Априлия).