Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колко голямо е влиянието на Ейдриан Нюи в Ред Бул при работата...

Колко голямо е влиянието на Ейдриан Нюи в Ред Бул при работата на писта?

2647
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Колко голямо е всъщност влиянието на Ейдриан Нюи в Ред Бул при работата на писта, се запита Деймън Хил в анализите след Гран при на САЩ. Световният шампион за 1996 г. посочи в подкаста F1 Nation, че в представянето на отбора от Милтън Кийнс имаше сериозна промяна след връщането на техническия шеф на питуола. Легендарният конструктор от Формула 1 пропусна няколко надпревари заради инцидент с мотор, който претърпя в Хърватия. Съветникът на Ред Бул Хелмут Марко разказа, че 62-годишният инженер е имал сериозни контузии. Бърни Екълстоун се намесил в ситуацията, за да му осигури възможно най-добрите медицински грижи, а след това уредил и прибирането му във Великобритания. Нюи е претърпял няколко операции. Върна се в екипа в Турция, а Марко посочи, че веднага е открил проблеми с настройките на RB16B.

„Иска ми се да разбера колко голямо е влиянието на Ейдриан. Той претърпя инцидент през лятото и известно време го нямаше. В Остин обаче присъстваше“, посочи Хил

„Тимът Ред Бул не изглеждаше на ниво през първия ден, от началото на тренировките. Тогава изглеждаше като че ли Мерцедес има предимство. Но в Ред Бул работиха упорито и подобряваха непрекъснато нещата. Според някои хора в Турция те не просто работиха само по оптимизиране на автомобила. И всъщност не толкова в Мерцедес са открили нещо, колкото Ред Бул са загубили или не са извлекли максимума по отношение на реглажите. А в Остин определено подобряваха непрекъснато всичко.“

Завръщането на Нюи на работа бе приветствано както от Марко, така и от Макс Верстапен. Нидерландският пилот специално отбеляза присъствието на английски инженер в навечерието на Гран при на САЩ. Шефът на Ред Бул в F1 Кристиан Хорнер обаче се опита да заяви, че няма нищо необичайно.

„Очевидно някои неща понякога се раздухват непропорционално. Ейдриан имаше инцидент, докато бе във ваканция. От три седмици е на работа, във форма е. Беше в Истанбул, след това в Остин и е в добра форма“, повтори ръководителят на отбора от Милтън Кийнс.

Хорнер заяви също така, че отборът няма да е свръх предпазлив в оставащите до края на сезона пет надпревари.

„Трябва да атакуваш, 12 точки са нищо. Виждали сме преди колко бързо могат да се стопят. Необходимо е да продължим да атакуваме през състезателните уикенди и да извличаме максимума от тях. Напрежението само се увеличава. В пет състезания има максимум от 130 точки за разпределение – нашето предимство е едва 12. Страхотно е, че увеличихме аванса в Остин, но предстоят сериозни битки“, допълни Хорнер.