Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Водещите отбори искат да създават нова асоциация

Водещите отбори искат да създават нова асоциация

74
0

Водещите отбори във Формула 1 са в начален стадий на създаването на нова асоциация на отборите, която да защитава техните финансови интереси, съобщава Аутоспорт. Според информацията става въпрос за екипите на Мерцедес, Ферари, Ред Бул и Макларън, които искат да запазят годишните си конструкторски бонуси в размер на няколко десетки милиона долара. Те се дават на отборите само заради дългогодишното им участие в шампионата и историческия си принос за спорта.

От много време се говори, че приходите в спорта не се разпределят равномерно и справдливо между тимовете и новите сосбтвеници от Liberty Media вече обявиха, че в бъдеще тези неща ще бъдат преразгледани, като Ферари може скоро да загуби историческия си бонус от 90 млн. долара. Понастоящем въпросните 4 отбора напрактика получават 65% от приходите на F1, а останалите едва 35%.

Никой от шефовете на водещите отбори не е потвърдил информацията за създаването на асоциация, подобна на FOTA (Formula One Team Association) от близкото минало, но също така никой не е отрекъл, че се подготвят разговори между отборите, които целят доброто на тимовете и на спорта като цяло. FOTA бе създадена през 2008 г., именно за да защитава интересите на отборите, но се разпадна през 2014 г. след сериозни разминавания в мненията по важни въпроси.