Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Водещите отбори ще загубят повече скорост спрямо останалите, смятат в Рено

Водещите отбори ще загубят повече скорост спрямо останалите, смятат в Рено

93
0
Баку,Ред Бул,Рено

Водещите отбори във Формула 1 – Мерцедес, Ферари и Ред Бул, ще загубят повече скорост спрямо останалите заради промените в правилата. Това смята изпълнителният директор на Рено от техническия отдел Марчин Будковски.

През новия сезон болидите ще са с по-опростени аеродинамични елементи и крила, за да могат по-лесно да се следват едни с друг и да има повече изпреварвания. Това ще доведе и до загуба на притискане.

Според Будковски, който до края на 2017 г. работеше като технически шеф във ФИА, новите регулации ще навредят повече на големите екипи от Мерцедес, Ферари и Ред Бул, тъй като те успяха да натрупат голяма преднина при предишните правила.

„Не мога да ви кажа къде сме сега по отношение на загубеното аеродинамично притискане, но загубите в началото бяха значителни, каза Будковски. – Трудно е да се каже дали те са по-значителни за нас или за другите, но личното ми мнение е, че по-големите отбори ще загубят повече скорост.

При тях досега всичко беше по-оптимизирано, а сега те ще направят по-голяма крачка назад. Затова смятам, че разликата между водещите екипи и тези в средата ще е по-малка. Но не трябва да забравяме, че големите са и по-добре подготвени да наваксат изгубеното, защото имат по-големи ресурси.“

Според Марчин е нереалистично да се очаква неговият тим Рено да настигне водещите 3 тима тази година. „Гледайки разликите от миналата година, да наваксаш 1.5 сек за една зима е почти невъзможно“, коментира още полякът.