Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф: Kатастрофата на Ботас няма да повлияе на решението ни за 2022

Волф: Kатастрофата на Ботас няма да повлияе на решението ни за 2022

3448
0
Валтери Ботас и Люйс Хамилтън, Мерцедес
Валтери Ботас и Люйс Хамилтън, Мерцедес

Шефът на Мерцедес F1 Тото Волф заяви, че катастрофата на Ботас в първия завой на унгарската Гран при няма да повлияе на решението на екипа за състава на пилотите през 2022 г. Очаква се в следващите дни и седмици Мерцедес да оповести кой ще бъде съотборник на Люис Хамилтън. Смята се, че основните опции, които се разглеждат са да се продължи договора на Ботас или да се ангажира младия Джордж Ръсел.

Джордж Ръсел; снимка: Уилямс

Англичанинът е част от програмата за млади пилоти на Мерцедес от 2017 г. и впечатлява в Гран при, откакто дебютира с Уилямс през 2019 г. Той спечели първите си точки за отбора от Гроув през миналия уикенд в Унгария, завършвайки на осмо място. Резултатът му обаче дойде и в следствие на катастрофата, която предизвика Ботас. След нея отпаднаха и бяха повредени доста от колите на лидерите. Ботас се извини и пое вината за инцидента. Получи и наказание с преместване 5 места назад на стартовата решетка за Гран при на Белгия, която ще сложи край на лятната пауза. Но шефът на Мерцедес Волф даде да се разбере, че грешката на Ботас няма да повлияе на решението за пилотите през 2022 г.

„Не, грешката просто беше за съжаление с големи последици – каза Волф, цитиран от motorsport – Но той беше притиснат от двете коли отпред, загуби цялата си притискаща сила и тогава вече беше твърде късно. Това изобщо не влияе на решението ни.“

Валтери Ботас, Мерцедес
Валтери Ботас, Мерцедес

Ботас отпадна по-рано през сезона и от състезанията в Имола, където бе ударен от Ръсел. Не завърши и в Монако, където пък механиците завариха гайката върху главината на предна дясна гума. Финландецът е четвърти в шампионата при пилотите на 87 точки зад съотборника си Люис Хамилтън, който отново е лидер в шампионата. Все пак Валтери виждаше напредък преди Унгария.

„Поне в последните няколко състезания имам чувството, че има подобрение, подиуми и повече точки – каза Ботас. – Но имам и три отпадания, което е важно за точките, така че нещата не са страхотни. Но има повече от половината състезания и ние продължаваме.“

 

Изборът на Мерцедес ще отприщи подреждането на целия пъзел при подреждането на пилотите и в останалите отбори.