Начало Избрани Волф: Положителни промени, Ферари също приветства решенията на президента на ФИА

Волф: Положителни промени, Ферари също приветства решенията на президента на ФИА

3353
0
Тото Волф
Тото Волф, снимка Мерцедес

Toто Волф подкрепи промените в управленската структура на F1. Те бяха съобщени лично от новия президент на ФИА Мохамед Бин Сулайем в резултат на задълбочен преглед на случилото се в края на миналогодишното издание на Гран при на Абу Даби. 

„Положителни промени. Вярвам, че са предприети правилните стъпки и се надявам да е за добро“, каза Волф.

Най-важнaта промяна са уволняването на състезателния директор Майкъл Маси. Неговата роля ще бъде разпределена между Нилс Витик и Едуардо Фритас, които ще са подпомагани от Хърби Блаш като постоянен старши съветник. Същевременно Майкъл Маси ще получи оферта за друга позиция във ФИА.

„Вярвам, че през последните няколко години видяхме малко свобода в тълкуването на разпоредбите.“

„Ролята на състезателен директор със сигурност не е лесна. По-добре е да разполагаш с двама души с голям опит. От съществено значение е поддържащата структура, изградена около тях. Не само в старта на ръководителя на състезанието, но и със стая за дистанционно управление, където директорите могат да разчитат на обратна връзка, за да улеснят процеса на вземане на решения.“

„Миналата година имахме страхотен сезон. Въпреки това създаде поляризация с решения, които не винаги бяха лесни за разбиране“, продължи той.

„Така че съм доволен от това, което беше приложено от президента.“

„Мисля, че преструктурирането на ФИА по начина, по който се взимат важни спортни и технически решения във Формула 1 беше необходимо“, завърши Тото Волф.

Отборът на Ферари също приветства решенията на Мохамед Бин Сулайем. Директорът на Скудерията Матия Биното подкрепи реформите и каза, че е време спортът да продължи напред след противоречивия край на сезон 2021. 

„Всички трябва напълно да вярваме в независимостта на ФИА и нейната способност да вземе правилното решение и да продължи напред. В това отношение можем само да я подкрепим“, сподели Биното.

„Според мен в продължение на месеци случилото се в Абу Даби беше прекалено обсъждано и дискутирано. Ако има някакъв урок от това нещо, това е, че бяха необходими промени и бяха взети важни решения.“

„Фактът, че това отсъждане отне толкова време, показва трудността на въпроса. Всичко е много сложно. Не е лесно да се каже, че нещо е направено погрешно или правилно.“

„Няма нищо очевидно“, посочи той.

„Когато взимате такива решения, винаги сте подложен на голям натиск в разгара на действието. Със сигурност е трудно да работиш на толкова ръководна позиция.“

„За да имате пълна независимост, вие се нуждаете от доверие. Нашият отбор има пълно доверие към ФИА. Ние търсим пълна независимост при вземането на решения. Мисля, че това е начинът, по който трябва да се вземат решения и начинът, по който те се структурират. Комуникацията между отборите и директора на състезанието със сигурност не помага“, призна той.

Биното напълно одобрява решението да се премахне телевизионното излъчване на дискусиите между тимовете и състезателния директор.