Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф призна, че е отказал по-дълъг договор на Хамилтън, за да не...

Волф призна, че е отказал по-дълъг договор на Хамилтън, за да не изтърве Антонели като Верстапен

6952
0
Тото Волф, Люис Хамилтън
Тото Волф и Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Тото Волф призна, че е отказал на Люис Хамилтън да му даде по-дълъг договор, за да запази опция за Формула 1 за младата надежда на академията на Мерцедес Андреа Кими Антонели. Шефът на тима от Бракли сравни ситуацията с тази, при която Макс Верстапен търсеше към академията на кой екип да се присъедини преди години – Мерцедес или Ред Бул.

„Преди много години имаше ситуация, при която имахме възможност да пуснем Макс да кара. Тогава това не бе възможно, просто защото нямахме кокпит. [Нико] Розберг и Хамилтън бяха с дългосрочни споразумения, а Ред Бул веднага сграбчи възможността, разбира се. Те му дадоха договор с Торо Росо с оферта да кара за Ред Бул следващия сезон“, обясни Волф

„Тогава загубихме един млад, който виждате колко е успешен в момента. И точно защото имаме на хоризонта младеж, каращ на наистина много високо ниво, просто исках да запазя опциите ни отворени“, допълни той.

Волф заяви, че всичко това не означава 100%, че Антонели ще кара за Мерцедес догодина.

„Той е едва на 17 години (ще навърши 18 в края на лятото – б.р.) и може би е малко рано. Но исках да разполагаме с тази опция с оглед на следващите 5 или 10 години. Кими е почти вундеркинд.“

„Той спечели всичко в картинга и отиде във Формула 4. Всички шампионати досега е печелил в дебютния си в тях сезон, после прави следващата стъпка и отново побеждава навсякъде. Решихме да пропусне Формула 3, защото там нямат възможност да тестват кой знае колко. Преминава направо във Формула 2, което е огромен скок. Това са сериозни коли с мощност. Повечето състезания са в поддържащата програма на Формула 1, така че ще имаме добър поглед върху случващото се“, коментира още Волф.

Антонели ще има частна тест програма през сезон 2024. Той ще кара болида на Мерцедес от 2022 г. Волф добави, че пазарът на пилоти тази година ще е изключително интересен.