Начало Автомобили Волво получи престижната награда ‘Гениална иновация’ от Алианц

Волво получи престижната награда ‘Гениална иновация’ от Алианц

45
0

Още от 1971 г. специализиран технологичен център на германската компания Allianz тества автомобили с цел подобряване на безопасността по пътищата. След последните тестове застрахователният гигант награди Volvo Car Corporation с престижната награда “Гениална иновация 2009”. Шведската марка е отличена за внедряването на една от най-уникалните системи в автомобилната индустрия – City Safety. Наградата се връчва за революционни технологии, които вече са в употреба и доказано намаляват последствията от тежки пътно-транспортни произшествия. В тази връзка на специално организирана церемония в Лайпциг Allianz отличи поредната система на Волво, която предпазва от инциденти.

Почести за City Safety получи управляващия директор на Волво в Германия – Томас Вийвек. Сред поздравилите го бяха д-р Кристоф Лаутервасер, управляващ директор на центъра по безопасност на Allianz и Карл Валтер Гутберлет, изпълнителен директор на застрахователната компания. И двамата изразиха своите суперлативи за системата City Safety и отбелязаха, че една четвърт от всички предявени към тях искове са свързани с транспортни инциденти, като по-голямата част от тях са се случили в градски условия. Затова очакванията към системата са огромни, като системата вече спестява редица разходи и неволи на всички собственици на автомобили Волво.

City Safety работи при скорост до 30 км/ч. Специален оптичен лазер сканира пътния трафик пред автомобила. Системата разпознава и внезапно спиране на движещ се обект. В този случай, ако шофьорът не реагира навреме, системата задейства спирачките автоматично. При скорост до 15 км/ч тя предотвратява изцяло възможно произшествие, а между 15-30 км/ч намалява до абсолютен минимум последствията от възможен инцидент. City Safety е стандартно вградена в новото Волво XC60. Благодарение на нея този модел е не само най-красивото, но и най-сигурното Волво, създавано някога. Не случайно моделът е един от най-търсените и желани SUV-ове в премиум сегмента, награждаван многократно още от първата си поява на пазара в края на миналата година.