Начало Автомобили Колите на Volvo ще се предупреждават взаимно за опасности на пътя

Колите на Volvo ще се предупреждават взаимно за опасности на пътя

155
0
Volvo Cars, Hazard Light Alert, Volvo XC40
снимка: Volvo Cars

Volvo Cars прави поредна крачка за подобряване на сигурността по пътищата, въвеждайки технология, която предупреждава шофьорите за опасности. Тя позволява на автомобили Volvo да комуникират помежду си и да изпращат предварителни сигнали за съществуващи проблемни ситуации, като например хлъзгава настилка.

Системите Hazard Light Alert и Slippery Road Alert е въведена за първи път през 2016 г.

Тя се появява в автомобилите 90 Series на марката в Швеция и Норвегия. От следващата седмица технологията ще може да се използва от всички шофьори с автомобили на Volvo. Тя ще е стандарт в колите на бранда от моделна гама 2020 г. нататък и ще може да се инсталира в отделни автомобили от предходни години.

„Споделянето на информация по отношение на безопасността в реално време може да предотврати инциденти”, заяви шефът на Volvo Cars Safety Centre Малин Екхолм. „Собствениците на Volvo директно допринасят за това пътищата да стават по-сигурни. В бъдеще всички ще имат полза от ранната предупредителна система за потенциално опасни условия при движение.”

Volvo Cars, Hazard Light Alert, Volvo V90 Cross Country
снимка: Volvo Cars

Изследвания на Volvo показват, че адаптирането на скоростта към конкретните условия на трафик спомага за драстичен спад на риска от инциденти

Навременното предупреждение за опасности по пътя дава време на шофьора да реагира превантивно. Това съответно подобрява поведението на водачите и сигурността на всички участници в движението.

С въвеждането на тази технология Volvo Cars подновява и поканата си към останалите автомобилни производители за споделяне на свързани с трафика данни.

„Колкото повече коли комуникират в реално време, толкова по-безопасни ще стават пътищата ни. Надяваме се на повече партньорства с производители, които споделят нашата отдаденост към безопасността”, допълни Екхолм.

Volvo работи през цялата си история в посока подобряване на безопасността по пътищата. Компанията обяви, че от 2020 г. всички автомобили на марката ще са с ограничение на скоростта до 180 км/ч. Също в началото на следващото десетилетие автомобилният производител ще инсталира камери и сензори в моделите си, които ще се намесват, ако установят, че шофьорът е под влияние на алкохол или е разсеян.