Начало Автомобили Volvo Trucks предлага автоматично задвижване на всички колела за товарни автомобили

Volvo Trucks предлага автоматично задвижване на всички колела за товарни автомобили

61
0

Новата функция „Автоматичен контрол на сцеплението“ от Volvo Trucks задейства автоматично задвижването на предния мост по време на движение и така предотвратява риска от засядане на товарния автомобил. Водачът може да разчита на по-добра маневреност, собственикът пести гориво, а износването на товарния автомобил намалява.

Volvo Trucks e първият в света производител на товарни автомобили, който предлага автоматично задвижване на всички колела на камионите за строителство. Функцията „Автоматичен контрол на сцеплението“ задейства автоматично задвижването на предния мост, когато задните колела губят сцепление при хлъзгава или мека почва.

„Много от водачите стартират задвижването на предните колела или блокирането на диференциала доста преди достигането до труден участък, за да избегнат риска от засядане. С автоматичния контрол на сцеплението това става по време на самото движение и само за краткото време, за което е необходимо“, казва Йонас Одермалм, мениджър строителен сегмент във Volvo Trucks.

Автоматичният контрол на сцеплението на Volvo Trucks се предлага като стандартно оборудване за Volvo FMX със задвижван преден мост и се използва от Volvo Construction Equipment при съчленените им машини. Решението включва софтуер, свързан със сензори за скоростта на колелата, които засичат и управляват задвижването им. Когато някое от задните колела започне да се хлъзга, мощността преминава автоматично към предните, без камионът да губи мощност или скорост. Задвижването на предните колела се задейства от зъбчата муфа само за половин секунда. Съединителят е по-лек и има по-малко движещи се части от традиционното решение с непрекъснато задвижване на всички колела. Ако водачът попадне върху особено неравен терен, той може ръчно да блокира другите диференциали както отпред, така и отзад.

„Автоматичният контрол на сцеплението е още един пример за това как иновативните технологии правят нещата по-лесни и практични. Убедени сме, че точно както I-Shift направи революция при скоростните кутии, тази нова разработка ще направи същото при задвижването на предния мост“, казва Рикард Фритц, вицепрезидент на Volvo Trucks Brand.

Автоматичният контрол на сцеплението се концентрира върху управлението при критични ситуации, позволява по-добра маневреност и води до намаляване разхода на гориво и износването на силовата линия и гумите.