Начало Други Volvo влиза с многогодишна програма в WTCC

Volvo влиза с многогодишна програма в WTCC

35
0

Това, което в изминалите седмици Volvo подсказваха с видео и снимков материал днес получи официалното си потвърждение. Компанията се завръща през 2016 г. в Световния шампионат за туристически автомобили (WTCC). Това бе обявено на специална презентация на пистата Манторп парк в Швеция, където бе представен и Volvo S60 Polestar. От фирмата представиха и своята програма, която ще е многогодишна и включва участието на отбора Polestar-Cyan с два автомобила.

„Това е един невероятен ден за всички в Polestar-Cyan“, обясни Александер Мурдзевски Шедвин, спортният шеф на екипа. „Целта ни разбира се може да бъде само една – да донесем световната титла в Швеция.“

„Разбира се имаме огромен респект към стоящата пред нас задача, към която ще пристъпим с пределна решителност“, обясни от своя страна изпълнителният директор на екипа Кристиян Даал. „Това е един дългосрочен проект, който смятаме да развиваме непрекъснато. Предвидили сме сериозна програма за тестове през тази зима, която ще продължи и през следващата година заедно с участието ни в WTCC. За всички е ясно, че през 2016 г. ни предстои да научим много.“

Развойната програма на Volvo S60 Polestar ще се води от Тед Бьорк, Фредерик Екблом и Роберт Далгрен, трима пилоти на фирмата с дългогодишен опит в WTCC. Имената на двамата пилоти, които ще карат през следващата година ще бъдат обявени допълнително. Polestar е спортното подразделение на Volvo, а Cyan е официален партньор на фирмата в моторните спортове.

Завръщането на марката в WTCC не случайно се обявява на 13 октомври, защото на същата дата преди 30 години италианецът Джанфранко Бранкатели и шведът Томас Линдстрьом печелят с Volvo 240 Turbo Европейския шампионат за туристически автомобили. Със своя 4-цилиндров турбо двигател шведите побеждават конкуренцията, караща с по-големи атмосферни двигатели.