Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Войната на гумите ще е най-доброто за Ф1, смята Вилньов

Войната на гумите ще е най-доброто за Ф1, смята Вилньов

38
0

Световният шампион за 1997 г. Жак Вилньов твърди, че връщането на войната на гумите, при която ще има повече от един доставчик на гуми, ще бъде най-доброто нещо за Формула 1. Канадецът смята, че това ще подобри шоуто в спорта. На същото мнение е и Фернандо Алонсо, според който Ф1 е била по-добра когато Мишлен и Бриджстоун водеха битка на пистите от 2001 до 2006 г. На идеята наскоро обаче се противопоставиха шефовете на Ред Бул и Торо Росо Кристиан Хорнер и Франц Тост.

„Най-доброто нещо, което може да се случи на Ф1, е война на гумите, заяви Вилньов пред „Аутоспорт”. – Имахме такова нещо през 1997 г.  когато Бриджстоун дойдоха в спорта и имахме страхотни гуми заради това.”

Канадецът смята също така, че е логично големите тимове да развиват гумите. „Чух коментари от Тост, че само водещите тимове ще получат най-добрите гуми. Не мисля, че ще е така. Те ще се дават на отборите на случаен принцип и няма да фаворизират един тим или друг.”

Договорът на сегашния доставчик Пирели изтича в края на 2016 г. и за 2017 г. ФИА обмисля възможността да пусне в спорта още един производител на гуми. Сериозен вариант е Мишлен, но френската компания иска сегашните 13-цолови джанти да бъдат заменени с по-големи.”