Начало Избрани Верстапен с най-добро време във втората тренировка, Сайнц катастрофира

Верстапен с най-добро време във втората тренировка, Сайнц катастрофира

2843
0
Макс Верстапен, снимка: Любомир Асенов

Асен Стоянов, Монте Карло. Макс Верстапен с Ред Бул бе най-бърз във втората свободна тренировка за Гран при на Монако. Световният шампион изпревари само с 0.065 сек Шарл Льоклер с Ферари и с 0.107 сек Карлос Сайнц, който катастрофира към края на сесията.

За началото на втората тренировка температурата на въздуха се повиши леко до 27 градуса, а тази на асфалта падна малко до 45. Шансовете за дъжд бяха почти нулеви.

Почти всички пилоти излязоха веднага на трасето, а първата бърза обиколка записа Джордж Ръсел. Британецът с обновения болид на Мерцедес подобри резултата си бързо и заемаше челната позиция в първия етап от сесията.

В следващите минути пилотите на Ферари едва не се сблъскаха. Льоклер забави скоростта на шикана при басейна, а Сайнц идваше с висока скорост зад него, но успя да го избегне.

Времената в челото пък се подобряваха постоянно, като първи стана Верстапен, следван само на 15 хилядни от Алонсо и на 96 хилядни от Сайнц.

Перес с другия Ред Бул обаче нямаше добра скорост, а освен това пресече напряко шикана след тунела. В същото време Макс подобри с 0.4 сек резултата си.

Мексиканецът все пак записа конкурентно време, но то бе на над 0.3 сек от това на съотборника му. Следваха Сайнц и Льоклер.

Около 25 минути след началото на сесията пилотите масово сложиха меките гуми софт. Страхотна обиколка направи Алонсо, който свали цяла половин секунда от времето на световния шампион. Окон излезе 2-и, следван от Ръсел и Хамилтън. В същото време катастрофиралият в края на първата тренировка Алекс Албон стоеше още в бокса.

При преполовяването на сесията първо време със софт записа Сайнц, който изпревари Алонсо с 2 десети. Верстапен даде 3-и резултат, като загуби време заради сериозен трафик пред него. Проблем с по-бавна кола на Мерцедес имаше и Льоклер, който освен това удари леко мантинелите и бе 4-и. Перес заемаше 6-ото място и отново с чувствително изоставане спрямо съотборника си.

Без проблеми с трафика при следващия си опит Верстапен оглави класирането с 1 десета пред Сайнц.

Само на 0.065 сек след нидерландеца се нареди Льоклер, а Алонсо записа 4-и резултат на 0.2 сек от водача. Цунода пък удари бариерите с предна лява гума на шикана след тунела.

Секунди след това сесията беше спряна заради катастрофа на Сайнц на излизане от шикана при басейна във втората му част. Испанецът удари бариерите още при подхода за левия завой, което доведе до счупване на окачването и колата стана неуправляема.

Тренировката беше подновена 10 мин преди изтичане на времето. Забавянето даде шанс на Албон да се появи по-рано на трасето, като механиците на Уилямс все пак успяха да възстановят колата му.

До края на сесията промени в челото не настъпиха, като пилотите в челото направиха обиколки с по-бавните гуми медиум.