Начало Избрани Сайнц най-бърз в първата тренировка за Голямата награда на Монако

Сайнц най-бърз в първата тренировка за Голямата награда на Монако

2859
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Карлос Сайнц беше най-бърз в първата свободна тренировка за Голямата награда на Монако. Пилотът на Ферари записа обиколка за 1:13.372 мин. Втори и трети завършиха Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Люис Хамилтън (Мерцедес).

Прекрасни условия посрещнаха пилотите и отборите в Монако. Температурата на въздуха бе 26 градуса, а тази на асфалта- 47. Вероятността за валежи не бе голяма

Почти всички състезатели излязоха на трасето веднага след светването на зеления светофар. Начело на колоната от автомобили бе Перес. Пилотът на Ред Бул се надява да защити успеха си от миналата година. Перес е един от фаворитите за победата като се има предвид представянето му на улични писти.

Норис зададе темпото след първите няколко минути. Втори и трети се движеха Льоклер и Сайнц. Верстапен се оплака от поведението на своя болид особено на бързите места.

Льоклер водеше след първите десет минути от FP1 в Монако. След това имаше няколко смени на водачеството. Льоклер записа два рекордни сектора и записа обиколка за 1:15.037 мин. Втори бе Сайнц, следван от Алонсо, Верстапен, Норис, Хамилтън, Строл, Хюлкенберг, Цунода и Магнусен. Всички с изключение на състезателите на Ферари и Норис караха с хард, докато тримата използваха медиум гумите на Пирели. Постепенно на трасето се образува голямо количество трафик.

Сайнц поведе след изминаването на една трета от първата свободна тренировка в Монако. Пилотът на Ферари подобри резултата на Льоклер и записа обиколка за 1:14.401 мин. Втори на 0.131 мин. се движеше Льоклер. Трети и четвърти бяха Алонсо и Верстапен. Действащият световен шампион продължи да се оплаква от поведението на своя болид. Пети бе Магнусен, следван от Строл, Окон, Цунода, Норис и Хюлкенберг

В следващите минути Сарджънт получи проблем в своя автомобил и се движеше с ниска скорост. Същевременно Хамилтън излезе начело, а Ръсел се оплака от поведението на спирачките.

Хамилтън водеше при преполовяването на FP1 в Монако. Пилотът на Мерцедес записа тур за 1:14.035 мин. Втори бе Сайнц, следван от Норис, Верстапен, Льоклер, Алонсо, Албон, Перес, Цунода и Пиастри. Нидерландецът продължаваше да се оплака от поведението на своя автомобил.

22 мин. преди края на сесията бе развян кратък червен флаг заради инцидент с Нико Хюлкенберг. Пилотът на Хаас удари своя болид и повреди задна лява гума. Хюлкенберг все пак успя да се прибере в бокса на бавен ход, докато маршалите почистиха трасето. Междувременно Алонсо зае второто място с изоставане от 64 хилядни спрямо Хамилтън.

В заключителната фаза на сесията пистата в Монако ставаше все по-добра. Това позволи на Алонсо да запише най-добро време за 1:13.907 мин. с гуми медиум. Льоклер също опита да запише по-добър резултат, но попадна в трафик. Сайнц подобри постижението на Алонсо с 58 хилядни и поведе. Същевременно Хамилтън и Верстапен минаха напряко през шикана, а Магнусен допусна грешка на завоя „Сент Дево.“ Алонсо се оплака от поведението на Перес и не скри разочарованието си по радиото.

До края на сесията Льоклер направи неуспешен опит да подобри своята обиколка. Монегаскът попадна в трафик и допусна грешка в шикана до басейна. Малко след това Алекс Албон допусна грешка и се удари в стената на първи завой. Това доведе до преждевременно спиране на сесия. По този начин Сайнц остана начело пред Алонсо и Хамилтън. Четвърти и пети останаха Перес и Льоклер, следвани от Верстапен, Норис, Окон, Строл и Албон.