Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиастри начело в мократа втора свободна тренировка на пистата Сузука

Пиастри начело в мократа втора свободна тренировка на пистата Сузука

2960
0
Сузука, Япония
снимка, Пирели

Оскар Пиастри оглави класирането във втората свободна тренировка на пистата Сузука, която се проведе при дъждовни условия. Пилотът на Макларън записа обиколка за 1:34.725 мин. Втори и трети в сесията финишираха Люис Хамилтън (Мерцедес) и Шарл Льоклер (Ферари).

Условията преди началото на втората петъчна тренировка на Сузука бяха по-различни спрямо първата. Температурата на въздуха беше 14 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 17. Над трасето валеше дъжд, който обаче не пречеше на многобройните фенове по трибуните.

Броени минути преди началото на сесията стана ясно, че Уилямс няма да може да разчита на Логан Сарджънт. Младият американец катастрофира по време на ранната сесия. В резултат на това по колата му имаше сериозни поражения по скоростната кутия и предното окачване, които няма как да бъдат поправени за толкова кратко време

В първите 5 мин. от сесията нямаше никаква активност на пистата. Всички пилоти бяха в гаражите на свои отбори и изчакваха условията да се подобрят. Някои от тях бяха в автомобилите си, а други- не. Даниел Рикиардо се върна зад волана на своя автомобил. Австралиецът отстъпи мястото си на Аюму Иваса в първата свободна тренировка.

Хамилтън пръв излезе на трасето. Състезателят на Мерцедес беше със средно твърдите гуми на Пирели. Хамилтън обясни на свой рейс инженер, че асфалтът е сух, но има и някои по-влажни участъци. Хамилтън се върна в бокса и получи информация, че повече няма да има валежи. Същевременно Рикиардо също се появи на Сузука и каза, че дъждът се е засилил. Пилотът на Виза РБ също не записа време и се върна в пита.

С напредване на сесията дъждът на Сузука отново се засили. Следователно нямаше пилоти, които бяха записали времена. Лошото време обаче не пречеше на многобройните фенове по трибуните, които носеха интересни шапки и костюми

Пиастри се появи на пистата малко преди преполовяването на втората сесия за днешния ден. Пилотът на Макларън беше с гуми интермедия.

„Не е чак толкова мокро“, каза Пиастри на своя състезателен инженер по радиото. Австралиецът също не записа конкурентна обиколка и се отправи към бокса. Междувременно на пистата се появиха още Цунода, Ботас и Жу. Японецът записа и първата обиколка за 1:42.304 мин. Второ време даде Рикиардо, което обаче беше много по-слабо. Цунода подобри времето си и записа 1:40.946, следван от Рикиардо, който също подобри своята обиколка. Двамата бяха единствените пилоти на мократа писта в Сузука.

Пилотите на Заубер отново се върнаха на трасето за нови инсталационни обиколки, след което се прибраха в бокса. Единствено Цунода и Рикиардо бяха записали време на мокрия асфалт в Сузука. Албон също се появи за кратко на пистата.

Около 5 мин. преди края Магнусен се появи на трасето с меки гуми на Пирели. Пилотът на Хаас обаче се прибра в бокса. Пиастри и Хюлкенберг също заложиха на меки сликове. Пилотът на Макларън оглави класирането с време за 1:39.105 мин. Пиастри подобри постижението си и записа 1:36.182 мин. Междувременно на пистата имаше още пилоти със сликове.

Пиастри в крайна сметка оглави класирането във втората свободна тренировка на пистата Сузука. Състезателят на Макларън беше следван от Хамилтън и Льоклер. Четвърти и пети се наредиха Цунода и Рикиардо. Шести и седми бяха Норис и Сайнц. В топ 10 влязоха още Хюлкенберг, Ботас и Окон. Пилотите на Ред Бул, Астън Мартин и някои техни колеги не записаха времена в сесията.