Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Втори старт от F1 в САЩ няма да повлияе на финансите на...

Втори старт от F1 в САЩ няма да повлияе на финансите на организаторите в Остин

44
0
Гран при на САЩ,Остин,Тексас

Второ състезание в Съединените щати няма да повлияе върху финансите на вече включената в календара надпревара, която ще се проведе догодина на новото трасе до Остин. Днес се очаква да бъде обявен проект за второ трасе – в Ню Джърси, но това няма да окаже някакъв ефект върху вече съществуващите договорки. Щатът Тексас отделя 25 млн. долара от фонда си за събития с обществено значим характер (тоест от бюджета на района) и това вече предизвика проблеми, но засега работата продължава напред. Сега властите там решиха, че е необходимо да уточнят и че няма никаква връзка между състезание в Ню Джърси и организираната от тях надпревара.

Един от най-големите противници на старт от F1 в Остин – адвокат Бил Алешир – е изпратил през изминалия уикенд писмо до тексаския регулатор, разпределящ средствата от фонда. В него се иска сумата от $250 млн. – таксите за домакинство за 10 години напред – да не бъде изплатена точно заради появата на втори проект. От пистата, която се казва Съркюит ъф ди Америкас, отказаха официален коментар, докато не бъде направено официално изявление за намеренията в Ню Джърси.

Слуховете за надпревара около или в Ню Йорк се появиха още през август и идеята е тя да се провежда покрай река Хъдсън. Финансите трябва да са частни, а групата потенциални инвеститори, с които са водени разговори, се оглавява от Лео Хиндри младши – основател на кабелния телевизионен канал YES Network, съсредоточен върху отразяване играта и дейността на Ню Йорк Янкис (бейзбол) и Ню Джърси Нетс (баскетбол), но и зет на легендарния промоутър на НАСКАР Хъмпи Уийлър.

Преди повече от година управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун заяви, че би добавил в календара на Гран при втори старт в Съединените щати, но той прави подобни изявления сравнително често и след това ги оборва. За догодина пък стартовете са вече 20 и не е съвсем ясно къде точно може да се смести и един в Ню Джърси.