Начало Картинг Второ място за Николай Върбицалиев на ROK Cup Superfinal

Второ място за Николай Върбицалиев на ROK Cup Superfinal

159
0

Николай Върбицалиев направи силно каране през миналия уикенд в състезанието ROK Cup Superfinal, което се проведе на прочутата писта South Garda в Италия.

Това му беше първо състезание за последните няколко месеца, но въпреки това той показа отлична скорост в своя клас Expert ROK (за пилоти над 32 години) и се бори до края за първото място в конкуренцията на 37 пилоти.

Основният му конкурент беше бразилецът Андре Никастро, който имаше доста повече опит в последно време, тъй като не спира да се състезава в най-различни категории. През целия уикенд двамата с Върбицалиев караха в по-малко от 0.1 сек на обиколка.

Българският пилот бе много близо до него, като нямаше и шанс, тъй като на това трасе втората позиция за стартиране е много неудобна и обикновено се губят по няколко места на старта.

Върбицалиев спечели първия хийт, а в следващия стана 2-и. В третия хийт тактически финишира 5-и, но двама пилоти пред него имаха наказания за хлътнал спойлер. Така Коко бе класиран 3-и и във финала трябваше да стартира от 2-а позиция, вместо от 3-а, каквато беше идеята.

Във финала историята се повтори и Коко заради неудобната 2-та позиция изостана 4-и при потеглянето. Бързо обаче той изпревари двамата пилоти пред него и започна да гони лидера. До 9-ата обиколка Върбицалиев успя да го настигне и бе само на 0.4 сек зад него.

След това обаче допусна малка грешка, а и гумите му прегряха. Наложи се да върне малко газта и да намали темпото. Така в крайна сметка Върбицалиев завърши втори, на 2.2 сек от победителя, за който опитът се оказа решаващ за крайния успех.

Механик на Николай в това състезание беше Станислав Каваримов

Той както винаги беше перфектен в работата си. Двамата тестваха постоянно нови неща през уикенда, като накрая намериха оптималните настройки.

От екипа на Purespeed в това състезание имаше още двама механици – добре познатите у нас Димитър Златаров и Йордан Савов. Те се грижеха за пилоти от клас Junior ROK.