Начало Други WEC разкри календара за сезон 2024

WEC разкри календара за сезон 2024

396
0
WEC 2023
снимка, Мишлен

WEC разкри календара за сезон 2024. Той включва осем състезания, които ще се проведат от март до ноември. Сред тях има традиционни надпревари, такива, които се завръщат, както и някои напълно нови стартове.

12-ият сезон на FIA WEC започва с официалния пролог, който ще се проведе в Лосаил на 24 и 25 март. Катарското трасе заменя Себринг като откриващ кръг за сезона. Той ще се проведе седмица по-късно под името „Катар 1812 км“.

Вторият кръг от сезон 2024 в WEC ще се проведе в Имола. Италианското трасе ще направи дебюта си в световния шампионат за издръжливост на ФИА. Уикендът на Имола трябва да се проведе на 21 април.

Мястото на Имола в календара е предизвикано от изискването за преместване на италианския кръг на WEC от юлската дата, която Монца заема от 2021 г. насам. Промяната позволява да се организира допълнително състезание извън Европа.  За съжаление Монца не можа да бъде домакин на старт от WEC през април, тъй като по това време на пистата ще се извършват планирани ремонтни дейности.

Шестчасовото състезание в Имола застава между откриващия старт в Катар и традиционното състезание „6 часа на Спа“, което се измества за втория уикенд на май.

Имола е добре позната на промоутъра на WEC Automobile Club de l’Ouest (ACO). През 2011 г. трасето прие кръг от Междуконтиненталната купа на Льо Ман, която бе предшественик на WEC. След това Имола бе част от графика на европейските серии Льо Ман.

Четвъртият кръг за сезон 2024 е 24-те часа на Льо Ман. Историческото състезание ще се проведе в периода 15-16 юни. Очакванията са надпреварата да не се засича с кръг от F1, какъвто бе случаят през 2022 г.

Този уикенд се провежда тазгодишното издание на 24-те часа на Льо Ман. В него ще участват общо 16 прототипа от класа на хиперавтомобилите. Тук се включат световните шампиони от Тойота, както и Пежо, Гликенхаус, Ферари, Порше Пенске, Кадилак и Floyd Vanwall Racing

След Льо Ман WEC се завръща в Интерлагос след 10-годишно отсъствие. Бразилското трасе прие последния си старт от шампионата през 2014 г. Надпреварата „6 часа на Сао Пауло“ трябваше да се върне през сезон 2019-2020, но бе извадена от календара заради пандемията от коронавирус. Сега събитието в Сао Пауло ще се проведе на 14 юли.

После керванът на WEC се насочва към Остин и Circuit of the Americas. Трасето в Тексас прие за последен път старт от WEC през февруари 2020 г. Сега Остин заменя Себринг като домакин на американския старт от световния шампионат за издръжливост на ФИА. Състезанието е с дължина 6 часа и ще се проведе на 1 септември.

Две седмици по-късно WEC се връща в Япония за традиционното състезание „6 часа на Фуджи.“ Трасето приема непрекъснато стартове от шампионата с изключение на 2020 и 2021-ва, когато бе извадено заради рестрикциите в страната, наложени заради COVID-19. Сезон 2024 в световния шампионат за издръжливост приключва на 2 ноември. Тогава ще се състои надпреварата „8 часа на Бахрейн.“

„Еволюцията на календара на FIA WEC през последните няколко сезона доказва, че водещите световни серии за състезания за издръжливост са във възходяща линия. Графикът за 2024 г. предлага чудесна комбинация от утвърдени писти и нови за WEC места“, коментира президентът на WEC Ришар Миле.