Начало Други Лосаил ще приеме кръг от WEC през 2024-та

Лосаил ще приеме кръг от WEC през 2024-та

200
0
Катар, Лосаил
Катар, Лосаил, снимка Грезини

Катар ще приеме кръг от WEC през 2024-та. Страната от Персийския залив ще приеме откриващата надпревара сезон 2024 в световния шампионат за издръжливост. Домакин на бъдещите надпревари ще бъде Лосаил. Трасето край Доха заменя досегашния откриващ кръг в WEC в Себринг.

Вчера ръководството на WEC подписа шестгодишен договор с международната писта Лосаил за провеждане на кръг от шампионата. Това гарантира мястото на трасето до 2029 г. Именно в Лосаил ще се проведе и официалният предсезонен тест за пролога преди състезанието, което ще бъде дълго 6 часа.

Все още не е посочена дата на бъдещото събитие, тъй като то все още не е одобрено от Световния съвет за моторни спортове на ФИА.

Катар ще замени надпреварата „1000 мили Себринг“ в САЩ. Това ще се случи след края на петгодишния договор на WEC за състезанията на пистата в щата Флорида.

Себринг се присъедини отново към WEC през 2019 г. Надпреварата от световния шампионат за издръжливост подгрява същинското 12-часово състезание, което е част от IMSA. Събитието бе отменено през 2020 и 2021 заради пандемията от коронавирус.

Същевременно Катар ще стане втората страна от Близкия изток, посещавана от WEC след Бахрейн. Островната държава има договор с шампионата на ФИА до 2027 г. Освен световния шампионат за издръжливост, двете писти ще приемат и кръг от 2023-та нататък.

В момента 5.4-километровата писта е в процес на мащабно обновяване. Догодина катарското трасе ще бъде постоянна част от графика на F1. Преди това Гран при на Катар се появи в календара на спорта през 2021 г. на мястото на Япония.

Подобренията в Лосаил са фокусирани върху съоръженията в бокса и падока и не са свързани с оформлението на пистата, която е открита през 2004 г. Оттогава тя е редовен домакин на състезания от MotoGP, с изключение на сезон 2020. От 2008 г. до момента надпреварите на пистата Лосаил се провеждат на изкуствено осветление. Догодина Катар няма да открива сезона в MotoGP и ще бъде предпоследен кръг от сезон 2023 в шампионата на ФИМ.

„Международната писта Лосаил е модерно съоръжение, което е добре приспособено към изискванията на събитията в моторните спортове на световно ниво. Точно затова присъединяването му към FIA WEC е положително и логично развитие на събитията“, сподели президентът на WEC Ришар Миле.

„Увеличаването на регионалното разнообразие е нещо много важно за ФИА. Освен това популяризирането на моторните спортове, както и на световния шампионат за издръжливост на нови пазари е нещо, което ще бъде от полза за феновете, участващите производители и промоутърите“, добави Миле.

Гордеем се, че сме утвърдили солидни позиции на местната, регионалната и международната спортна сцена’, заяви президентът на катарската автомобилна и мотоциклетна федерация Абдулрахман Ал-Манаи

„WEC се следи доста широко. В момента това е един от най-разпознаваемите състезателни шампионати в световен мащаб. За Катар е огромна чест да бъде домакин на откриващия кръг в 12-ия сезон на WEC през 2024 г.“