Начало Рали WRC Академи стартира през сезон 2011

WRC Академи стартира през сезон 2011

33
0
WRC

Серията WRC Академи ще стартира от 2011 г. на мястото на досегашния шампионат Junior WRC. Тя се организира съвместно от ФИА и притежателят на търговските права на световния рали шампионат North One Sport.

Категорията е създадена с цел да се превърне в първото стъпало към световната рали сцена за млади и талантливи пилоти. Тя ще бъде на принципа на досегашния шампионат J-WRC, но в допълнение ще инкорпорира нови елементи като тренировъчни програми и развитие на уменията.

WRC Академи, поне за момента, ще бъде едномарков шампионат – всички участници ще се състезават с автомобили Форд Фиеста R2, подготвени от М-спорт и ще разполагат с гуми Пирели. Той ще се провежда паралелно със световния рали шампионат, но програмата му включва само 6 кръга.

Другата цел на организаторите е серията да бъде достъпна и в никакъв случай скъпа, което е относително понятие. Базовата цена за участие в момента е около 135 хил. евро за сезон. Разходите обаче няма да са единствено тези, към тях трябва да се добавят средства за пътуване и настаняване, кола, с която ще осъществяват тренировките и пари за поправка на състезателния им автомобил при евентуални инциденти.

Допълнителен стимул за участие е наградният фонд от 500 хил. евро за победителя в категорията.