Начало WRC News WRC иска да се състезава в Близкия изток догодина

WRC иска да се състезава в Близкия изток догодина

93
0
WRC в Близкия изток
снимка, Ред Бул Контент Пуул

WRC иска да се състезава в Близкия изток догодина. Това заявиха от ръководството на шампионата. Плановете са страна от този регион да приеме старт от WRC, започвайки от следващия сезон.

Близкият изток се очаква да бъде ключов пазар за шампионата. В последните години WRC се старае да има рали надпревари на възможно повече континенти. Пример за това е завръщането в Африка през 2021 г. Миналия сезон шампионатът се завърна в Мексико и Чили. Очакванията са WRC да посети отново Аржентина в бъдеще.

Световният рали шампионат не е посещавал Близкия изток от 2011 г. насам. Тогава се проведе последното издание на рали Йордания. След това надпреварата беше извадена от календара на WRC и няма големи шансове да се завърне

WRC определи състезание в Близкия изток като „липсваща част“ от настоящия си календар. Плановете за добавяне на кръг от този регион към календара на шампионата бяха близо до осъществяване през последните две години. Сега най-после изглежда, че 2025 г. е вероятна дата за завръщане на WRC в тази част на света. Домакин на събитието трябва да бъде Саудитска Арабия. Кралството вече има история в рали спорта, тъй като е домакин на рали Дакар, както и старт от Extreme E.

„Оставаме абсолютно убедени, че през 2025 г. ще има кръг от WRC в Близкия изток“, заяви Саймън Ларкин.

„Също така сме много уверени, и амбициозни. Ако имаме WRC състезание в региона, смятаме, че то може да съживи и рали шампионата на Близкия изток. Ще работим много неуморно, за да се случи това.“

„Смятаме, че това е един наистина критичен пазар за състезателите. Всички си спомняме, че преди доста години имахме толкова много състезатели от Близкия изток, които се състезаваха тук на всички нива. Искаме да върнем това и да имаме основополагащо събитие там, което знаем, че е от решаващо значение там.“

Възможното включване на кръг от Близкия изток в шампионата през следващата година идва в момент, когато няколко държави кандидатстват за присъединяване към WRC през 2025 г.

Една от тези държави е Ирландия. Има голяма вероятност островната страна да се върне в календара на WRC. Последно шампионатът се състезава в Ирландия през 2009 г. Тогава победител в надпреварата беше Себастиен Льоб.

Сред другите държави-кандидати за старт от шампионата са Парагвай, Аржентина, Мексико и др. През 2026 г. пък се очаква световният рали шампионат да направи дългоочакваното завръщане в САЩ.

Този уикенд се провежда втория кръг за сезон 2024 в Швеция. Това е единствената надпревара, която се провежда на сняг.