Начало WRC News WRC изважда от употреба №43 в знак на почит към паметта на...

WRC изважда от употреба №43 в знак на почит към паметта на Кен Блок

919
0
Кен Блок
Кен Блок, снимка Монстър

WRC изважда от употреба №43 в знак на почит към паметта на Кен Блок. Американският състезател почина на 55-годишна възраст преди няколко дни след като е претърпял инцидент със сноумобил в Уудланд, Юта.

Блок се подвизаваше под № 43 през цялата си мотоспорт кариера. Тя включва 24 старта в световния рали шампионат с автомобили на Субару и Форд. Най-добрият му резултат бе седмо място в рали Мексико 2013.

Блок се прочу най-вече благодарение на хитовата си видеопоредица Gymkhana в Youtube. Там той използваше отново бе с №43. Американецът беше с №43при участието си в рали шампионата на САЩ, глобалния раликрос шампионат и световния раликрос шампионат на ФИА.

Миналата година Блок за малко не спечели дебютна титла в националния рали шампионат на САЩ. В крайна сметка той отстъпи на Брандън Семенук след  като четири победи в ралита, както и 65 етапни победи.

Решението на WRC да премахне № 43 е последното от поредицата почитания към 55-годишния пилот, които заваляха тази седмица след новината за смъртта му след катастрофа със сноумобил в щата Юта.

Президентът на ФИА Мохамед Бен Сулайем заяви, че оттеглянето на номера №43 през сезон 2023 в WRC е подходяща почит към пилота. Бин Сулайем определи Блок като „истинска легенда в моторните спортове.“

„Като се има предвид огромният принос на нашия велик приятел Кен Блок към моторните спортове и фактът, че той се ползваше с толкова голямо уважение от хората по целия свят,  е напълно уместно неговият № 43 да бъде изваден от употреба през сезон 2023 WRC“, заяви Бин Сулайем.

„Знам, че това е малък жест. Въпреки това ние се надяваме, че той ще донесе известна утеха на семейството и приятелите му в този момент. Кен беше истинска легенда и споменът за тази истинска легенда ще живее с нас завинаги.“

Промоутърът на WRC Йона Сибел също отдаде почит на Блок.

„Не може да се подценява влиянието, което Кен оказа върху рали спорта. Той го пренесе пред изцяло нова аудитория“, каза Сибел.

„За Кен ангажираността на феновете беше от първостепенно значение Именно това го превърна в любима фигура на WRC.  Оттеглянето на № 43 – номер, който е синоним на Кен – е нашият малък знак на уважение към семейството, приятелите и феновете му.“