Начало WRC News WRC на път да финализира плановете за общ тест на отборите в...

WRC на път да финализира плановете за общ тест на отборите в шампионата

228
0
Тиери Нювил, рали Акрополис
Тиери Нювил в рали Акрополис през 2013 г.; снимка: М-Спорт

Отборите от световния рали шампионат (WRC) може да тренират заедно през септември. Според информация на уебсайта dirtfish.com плановете за подобна тест сесия по отсечките на рали Акрополис са на финален етап. Настоящото предложение на WRC промоутъра е екипите да проведат тридневни изпитания в Гърция.

Идеята за общ WRC тест била обсъждана още през миналата година, но сега има дори повече предимства предвид затрудненията в пътуванията, причинени от пандемията от COVID-19

Планът включва поетапно пристигане в Атина и дори промоционално събитие. Предвижда се и 30-минутна сесия на живо, по време на която пилотите да споделят впечатления и резултати от деня.

„Смятам, че промоутърът заслужава поздравления за предложението. Работят директно с гръцкото правителство, което има желание да демонстрира възможностите на страната. Потенциалът такъв тест да се състои на място и отсечки с историческо значение е огромен“, коментира шефът на М-Спорт във WRC Ричард Милнър.

Той допълни, че екипите няма да допускат фенове близо до колите, но възможността за допълнителна публичност е налице.

„Създава се събитие от нещо, което в продължение на дълго време пазехме в тайна. Не ме разбирайте погрешно – няма да можете да доближавате автомобилите. Но какъв е смисълът момчетата три дни да карат и да няма никакъв промоционален смисъл?“

Гръцкото правителство е готово да съдейства на WRC отборите.

Спортният министър Лефтерис Авгенакис обясни, че кабинетът е съставил специален комитет, чиято цел е организирането на големи спортни мероприятия

„Ефективното управление на пандемията от коронавируса направи страната ни безопасна. Същевременно Гърция остава позната и любима дестинация за пилоти и отбори“, добави Авгенакис.

WRC е сред малкото шампионати, които все още нямат определена дата за рестартиране на първенството. Сезонът във Формула 1 трябва да започне другата седмица в Австрия. Формула Е обяви, че ще проведе шест старта на летище Темпелхоф в Берлин, за да завърши шампионата за 2019/2020.