Начало WRC News WRC може да включи нови ралита в ревизирания календар за 2020 г.

WRC може да включи нови ралита в ревизирания календар за 2020 г.

509
0
WRC, бележки, навигатор
снимка: М-Спорт

Световният рали шампионат (WRC) може да включи този сезон ралита извън оригиналния си календар, за да компенсира отменените дотук надпревари. В рамките само на няколко дни бе съобщено, че състезанията във Финландия, Нова Зеландия и Уелс няма да се състоят през 2020 г. Почти няма вероятност кръгът в Япония да се състои. Това означава, че остават само Сардиния, Турция и Германия.

Шампионатът трябва да проведе поне 7 старта, за да се счита за световно първенство. От началото на годината до средата на март имаше три ралита. ФИА и промоутърът на WRC, както и във Формула 1, обмислят всевъзможни варианти за организиране на нужните надпревари. Един от тях е в програмата да бъдат включени ралита, които не фигурираха в оригиналния календар.

„Набелязваме свободните уикенди и колко време ще ни е необходимо за придвижването от едно място до друго“

„Логистиката е доста лимитиращ фактор и като следствие от това разглеждаме опции основно в Европа. ФИА проявява страхотна гъвкавост по отношение на формата, но и ние, и те трябва да сме сигурни, че стандартите за безопасност са на нужното ниво“, обясни промоутърът Оливър Сиесла.

„Сигурността остава приоритет и това допълнително лимитира възможностите до 4 или 5 ралита. Това може да са надпревари, натрупали опит като част от европейския шампионат. Или такива, с които вече сме имали връзка и сме ги разглеждали като кандидати за WRC.“

Сиесла допълни, че вече има няколко набелязани състезания, с чиито организатори се водят разговори.

Според запознати един такъв вариант е Кипър. Очаква се информация за ревизирания WRC календар за 2020 г. да има през следващата седмица

По подобен начин във Формула 1 се преговаряше с Хокенхайм, докато бе постигнато споразумение със Силвърстоун. Немската Гран при отпадна от календара поради липса на средства. Смята се, че F1 стартове тази година може да има и на други трасета извън оригиналния календар като Муджело и Херес.