Начало WRC News WRC публикува календара за сезон 2024

WRC публикува календара за сезон 2024

1113
0
WRC 2023
снимка, Ред Бул Контент Пуул

WRC публикува календара за сезон 2024. Графикът за следващата година отново включва 13 ралита. Голяма част от настоящите надпревари запазват мястото си в шампионата, докато Полша се връща след седемгодишно отсъствие. В същото време Латвия ще приеме за първи път старт от WRC.

Сезон 2024 е общо 52-ия в историята на WRC. Световният шампионат на ФИА отново ще се отправи към 13 очарователни дестинации на четири континента (Европа, Азия, Африка и Южна Америка), предлагайки перфектна комбинация от традиции и иновации. Всичко това е в унисон с трайното наследство на ралитата

Рали Монте Карло отново ще постави началото на кампанията. Легендарното състезание като ще премине през прочутите проходи Кол дьо Турини високо във Френските Алпи, които поставят пилотите на изпитание както никой друг. Рали Монте Карло ще се проведе в периода 25-28 януари 2024 г. После пилотите и екипите от WRC тръгват на север към Швеция (15-18 февруари). Ралито в скандинавската страна е единственото събитие в календара, което е изцяло на сняг и лед.

Сезон 2024 в WRC продължава с рали Сафари (28-31 март). Надпреварата в Кения ще бъде преместена с три месеца напред от предишната си дата през юни Състезанието ще подложи на огромно изпитание всички участници, тъй като съвпада с началото на дъждовния сезон в Найваша.

След Кения шампионатът се насочва към Хърватия (18-21 април). Страната при първи си старт през 2021 г. и оттогава се радва на сериозен интерес към WRC. Разбира се, състезанието в бившата югославска република се провежда изцяло на асфалт.

Няколко седмици по-късно WRC отново се завръща в Португалия. Надпреварата по трудните чакълени пътища е една от най-популярните в света на ралитата. След Португалия шампионатът се насочва отново към Сардиния. Италианският остров също е едно от традиционните дестинации на WRC през последните 10-15 години.

В края на юни спортът прави своето дългоочаквано завръщане в Полша. Страната в Централна Европа прие последния си старт от най-високо през 2017 г. Светкавично бързите чакълени пътища в Полша обещават вълнуващо зрелище, което само ще бъде подсилено от ентусиазираната фенска маса.

В разгара на лятото шампионатът ще посрещне изцяло нова надпревара- рали Латвия. Надпреварата ще се проведе в оживения южен крайбрежен град Лиепая. Основавайки се на годините на успех на ниво европейски рали шампионат на ФИА, чакъленото състезание най-накрая успя да стигне до глобалната сцена на WRC. Рали Латвия заменя това в Естония. В същото време надпреварата в Мексико също не фигурира в графика на световния шампионат за догодина.

В началото на август WRC се насочва към Финландия. Състезанието отново ще се проведе на супербързите чакълени горски пътища в централната част на страната. След Финландия идва ред на Гърция и рали Акрополис (5-8 септември). Три седмици по-късно керванът отново се насочва към Южна Америка и рали Чили

Сезон 2024 продължава с рали Централна Европа (31 октомври-3 ноември). Надпреварата отново ще премине през територията на Германия, Австрия и Чехия. Следващата кампания приключва по тесните асфалтови пътища в Япония от 21 до 24 ноември.

„С нетърпение очакваме още един изпълнен с екшън сезон 2024. Догодина имаме календар, който не само отбелязва нашите уважавани традиции, но и ни води към вълнуващо бъдеще. Завръщането ни в Полша и дебютът ни в Латвия подчертават ангажимента ни да осигурим свежо и вълнуващо WRC изживяване както за феновете, така и за състезателите“, каза управляващият директор на WRC промоутър.