Начало Рали WRC – рали Швеция 2011 – Андерсон пръв в суперспециалния етап

WRC – рали Швеция 2011 – Андерсон пръв в суперспециалния етап

49
0
Пер-Гунар Андерсон

Пер-Гунар Андерсон се оказа пилотът с най-бързо време (1:39.7 мин.) в първия суперспециален етап от рали Швеция 2011. Надпреварата е първи кръг от тазгодишното издание на световния рали шампионат.

Андерсон се състезава в надпреварата като частен пилот с Форд Фиеста RS WRC, а участието му е финансирано посредством благотворителна акция на негови почитатели. Вероятно това ще е единствената поява на пилота в кръг от WRC тази година. Плановете му са да се състезава в IRC (International Rally Challenge) с екипа на Протон.

– Не карах толкова бързо и не бях сигурен дали ще бъда достатъчно бърз, но очевидно бях – сподели впоследствие Андерсон. – Беше добро начало и се надявам да продължи по същия начин.

Вторият най-добър резултат бе постигнат от заводския пилот на Форд Яри-Мати Латвала (1:40.3 мин.). Трети с много прецизно каране се класира Петер Солберг (1:40.6 мин.).

Четвъртият Мико Хировнен от Форд (1:40.7 мин.) докладва за лек проблем в автомобила си:

– Беше добре, но имахме малък проблем със смяната на предавки. Не работеха както трябва. Затова загубихме време.

Световният шампион от Ситроен Себастиен Льоб (1:40.8 мин.) допълни топ 5, следван от пилота на Стобарт Мадс Остберг (1:41.3 мин.) и съотборника си Себастиен Ожие (1:42.0 мин.).

Кими Райконен (1:45.8 мин.) със Ситроен DS3 WRC остана 10-и след състезаващите се в категорията P-WRC Андерс Грондал и Патрик Флодин.

Хенинг Солберг, който даде най-добър резултат в шейкдауна, по време на суперспециалния етап имаше проблеми. Той загуби 15 сек., тъй като се завъртя и това му отреди 32-о място.

Надпреварата продължава утре в 8 ч. местно време. Екипажите ще трябва да се справят с общо 6 скоростни отсечки през деня.