Начало Рали WRX: Победи за Кристоферсон и Грьонхолм

WRX: Победи за Кристоферсон и Грьонхолм

снимка:FIAWorldRallycross
снимка:FIAWorldRallycross

Йохан Кристоферсон постигна максималните 30 точки за втори път през сезона и записа победа номер 22 в кариерата си. Шведът не остави шанс на съперниците си при завръщането на световния шампионат във Финландия за първи път от 2014.

Трасето Коувола се намира на 130 км североизточно от столицата Хелзинки. Пистата е една от малкото, при които жокер обиколката е по-къса от стандартната. Все пак минаването през нея води до загуба на малко под 2 секунди. За съжаление на местните фенове и този уикенд не беше допусната публика до състезанието.

В събота второто място зае Юха Рюткьонен. Състезаващият се за GRX SET финландец беше четвърти след квалификациите, спечели полуфинал 2 и остана зад Краля във финалната гонка. Това бе първи подиум за Hyundai i20 през сезона. Трети се нареди световният шампион от миналата година Тими Хансен. Местната звезда Никлас Грьонхолм води битка за третото място до последните метри, но в крайна сметка остана четвърти. Германецът Тимо Шайдер от отбора на ALL-INKL.COMMuennich Motorsport продължи доброто си представяне от първите два кръга и се нареди пети. Последната позиция във финала зае Кевин Хансен.

Матиас Екстрьом не се класира за финала, но въпреки това остана втори във временното класиране при пилотите. Световният шампион от 2016 беше на полпозишън във втория полуфинал, но отпадна във втората обиколка. Четвърти и пети се наредиха Йере Калиокоски и Робин Ларсон. В другия полуфинал Андреас Бакеруд завърши четвърти. Зад него се наредиха Тимур Тимерзянов и Антон Марклунд.

Само точка раздели унгарецът Томаш Карай от полуфиналите. Две точки пък не достигнаха на Герлен Шишери. Французинът постигна най-доброто класиране за Unkorrupted. Негов съотборник този уикенд бе Кевин Абринг, който финишира 18-ти. Нидерландецът замени Рокаш Бацюшка в опит да помогне на тима с развиването и настройките на Reanult Clio. Лиам Дорън записа трета поредна нула. Британецът отново беше преследван от технически проблеми.

Двоен подиум за GRX Taneco

Никлас Грьонхолм записа първа победа за сезона в четвъртия кръг. Само точка не му достигна за перфектен неделен ден. Втори зад него във финала се нареди Матиас Екстрьом. Тимур Тимерзянов се добра до третото място и GRX Taneco записаха общо 44 точки в неделя. За първи път през сезона Йохан Кристоферсон не се качи на подиума и остана четвърти, но въпреки това продължи увеличи с още точка преднината си във временното класиране. Тими Хансен и Андреас бакеруд завършиха съответно пети и шести.

Йохан Кристоферсон спечели Q1 и Q3 и получи правото да стартира от пол позишън в първия полуфинал. Шведът нямаше проблеми и стигна първи до финала. Зад него останаха Екстрьом и Бакеруд. Изненадата от съботния ден Юха Рюткьонен получи 5-секундно наказание след финала и това му попречи да запише втори пореден финал и завърши четвърти. Освен него отпаднаха Робин Ларсон и Антон Марклунд.

Във втория полуфинал Никлас Грьонхолм стартира от първа позиция и си осигури старт на първа редица във финала. Тими Хансен и Тимур Тимерзянов допълниха финалната шестица. Шест стотни разделиха Тими Хансен от място в последната гонка. Тимо Шайдер и Йере Калиокоски финишираха пети и шести.

ФИА премести Спа за ноември

ФИА направи промени в програмата на световния шампионат по раликрос. Гран при на Бенелюкс ще се проведе на 21 и 22 ноември. Промяната се прави в очакване на възможността повече фенове да присъстват на пистата Спа. Настоящите ограничения за публични събития в Белгия не допускат повече от 400 души.