Начало Moto News WSBK: Баутиста грабна победата в суперпол надпреварата в Австралия

WSBK: Баутиста грабна победата в суперпол надпреварата в Австралия

138
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста грабна победата в суперпол надпреварата в Австралия. Пилотът на Дукати реши да потегли със сликове на изсъхващата писта Филип Айлънд. Рискът на световния шампион се оправда напълно, тъй като останалите му колеги решиха да потеглят с интермедии или гуми за мокро, които се износиха прекалено бързо. Така Баутиста записа 15-ти успех от началото на сезон 2022 в WSBK. Втори и трети завършиха обичайните заподозрени Топрак Разгатлиоглу (Ямаха) и Джонатан Рей (Кавазаки).

Времето преди началото на суперпол състезанието в Австралия отново бе хладно. За разлика от първата надпревара, трасето бе малко по-сухо. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 15 и 26 градуса по Целзий. Началото на кратката квалификационна надпревара бе забавено заради условията на пистата Филип Айлънд.

Локатели направи най-доброто потегляне и поведе. Зад него бяха Разгатлиоглу, Баутиста, Виерж, Рей, Герлоф, Лоус и Риналди. Единствено Баутиста реши да потегли изцяло със сликове, докато всички останали бяха или с интермедии или с гуми за мокър асфалт.

В края на втората обиколка Разгатлиоглу водеше, следван от Лоус, Рей, Локатели, Ван дер Марк, Нагашима, Виерж, Герлоф, Баз и Махиас. Баутиста загуби много позиции и се движеше в дъното на топ 15. Около него се движеха Риналди и Басани.

В следващите няколко тура на суперол състезанието в Австралия Рей, Лоус и Разгатлиоглу. Междувременно трасето започна да изсъхва все повече, което позволи на Баутиста на си наваксва загубените позиции. Световният шампион записа най-бързата обиколка и се доближаваше все повече до лидерите.

2 обиколки преди края на квалификационната надпревара в Австралия Баутиста с лекота задмина Рей и Разгатлиоглу и поведе. Пилотът на Дукати беше значително по-бърз от тях заради решението си да сложи гуми на Пирели за сух асфалт броени минути преди началото на състезанието. Така Баутиста записа 15-та победа от началото на сезон 2022 в WSBK, следван от Разгатлиоглу и Рей.

Четвърти финишира Алекс Лоус (Кавазаки), следван от Андреа Локатели (Ямаха) и Скот Рединг (БМВ). Топ 10 допълниха Шави Виерж (Хонда), Шави Форес (Барни Дукати) и Лорис Баз (Bonovo БМВ).