Начало Top Moto News WSBK: Баутиста остава в Дукати до края 2024 г.

WSBK: Баутиста остава в Дукати до края 2024 г.

111
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста остава в Дукати до края 2024 г. Действащият световен шампион в WSBK удължи с още една година споразумението си с италианския производител. Така той сложи край на спекулациите, че ще се оттегли след финала на настоящата кампания.

Баутиста се присъедини към WSBK в началото на 2019 г. Преди това той прекара 9 поредни сезона в MotoGP, през които кара мотори на Сузуки, Хонда, Априлия и Дукати

Испанският ветеран завърши на втора позиция в първата си кампания с Дукати в световния Супербайк шампионат. Въпреки това той изненадващо напусна редиците на марката от Болоня и се присъедини към Хонда.

Баутиста спечели три подиума по време на двугодишния си престой Хонда. За негово съжаление моторът на японците CBR1000RR-R просто не можеше да се мери със съперниците си. Това накара 38-годишният състезател да напусне Хонда в края на 2021 г. и да се върне в Дукати.

Завръщането в Дукати бе правилно решение за Баутиста. Испанецът спечели 16 победи през миналогодишната кампания и стана световен шампион. Така той донесе първи успех на Дукати в WSBK от Карлос Чека през 2011 г.

Тази година Баутиста отново е фаворит за спечелването на световната титлата. Състезателят на Дукати спечели 8 победи от началото на сезон 2023 в WSBK и има комфортен аванс във временното класиране.

Вчера Баутиста обяви, че е удължил споразумението си с Дукати до края на 2024 г. Следователно опитният испанец ще остане част от редиците на марката от Болоня за още една година

„След 21 години, прекарани в елита на световния мотоциклетизъм и падоците на MotoGP и WSBK, мога да кажа, че сега се чувствам в отлична физическа и психическа форма. Намирам се в най-добрия момент от кариерата си- много се забавлявам да карам мотора и имам удоволствието да работя с екип, който смятам за второ семейство“, сподели Баутиста.

„В личен план семейството ми става все по-голямо, а децата продължават да растат. Затова решението да се състезавам през 2024 г. беше избор, който исках да направя заедно с тях. Решихме да продължим и съм много щастлив, че оставам в екипа на Aruba.it Racing – Ducati, с който винаги съм имал прекрасни отношения“, продължи Баутиста. „Щастлив съм, че те все още ме искат, въпреки че съм малко по-възрастен. Радвам се, че ще прекараме още една година заедно с надеждата да запазим фантастичното усещане от мотоциклета, сигурността на една изключителна работна връзка. Разбира се, целта е да се стремим към страхотни резултати“, добави пилотът на Дукати.

„Изключително сме щастливи да продължим отношенията си с Алваро Баутиста. За нас ще бъде удоволствие да удължим сътрудничеството, което винаги е било отлично както в професионален, така и в човешки план. Алваро донесе на екипа ни първия голям успех, който преследваме от 2015 г. Това бе и времето, когато решихме да се впуснем в това завладяващо приключение с Дукати. Вместо да ни донесе само удовлетворение, този успех ни стимулира да направим още повече. Решителността и ангажираността, които ни позволиха да постигнем тази цел, ни осигуриха отлични резултати и в първите три кръга на настоящия сезон. Именно затова общата ни цел е да продължим в тази посока, за да постигнем заедно други важни успехи в бъдеще“, каза директорът на екипа на Дукати в WSBK Стефано Чекони.

Генералният мениджър на Дукати Джиджи Дал’Иня приветства новината за удължаването на договора на Баутиста

„Спечелването на световната титла, но и сензационният старт на сезона, на който станахме свидетели тази година, са още едно доказателство за магическия момент, който преживява Баутиста. Алваро е много талантлив и опитен пилот. Благодарение на мотора Дукати Панигале V4 R той намери фантастичен баланс, който в момента му позволява да направи истинска разлика. Ето защо сме много щастливи, че можем да продължим с него и през 2024 г. Сега целта е да се съсредоточим върху настоящия сезон и да се опитаме да запазим тази положителна тенденция и в бъдеще“, заяви Дал’Иня.